Скандал разтърси Унгария заради избора на кандидат за Съда на ЕС

Юдит Варга е взела едностранно решение за номинацията на Чехи, който официално е бил изслушан от парламентарната комисия по европейските въпроси в понеделник. [EPA / EFE-VIRGINIA MAYO]

Нито публична кандидатура, нито каквато и да е друга формална процедура за подбор предшестваха номинацията на Золтан Чехи за нов член на страната в Европейския съд. Оказа се, че  унгарският министър на правосъдието Юдит Варга самолично е взела това решение.

Според запознати източници Чехи  е бил адвокат в  кантората на предшественика на Варга до 2016 г. и е има скромен опит в европейското право, преди да бъде назначен в Европейския общ съд през същата година.

СайтътTelex е поискал коментар от министерството на правосъдието, но не е получил отговор до момента на публикуване.

В понеделник Atv.hu писа, че Варга ще номинира Золтан Чехи, който в момента е съдия в първоинстанционния съд на ЕС, за унгарски член на върховния съд с шестгодишен мандат от името на правителството. Номинацията подлежи на одобрение след обсъждане.

Правителствени източници коментираха пред Telex, че Варга е взела едностранно решение за номинацията на Чехи, който беше официално изслушан от парламентарната комисия по европейските въпроси в понеделник, но според уебсайта на парламента и докладите на присъстващите, неговата експертиза не е проучена по същество.

Роден през 1965 г., Чехи е бил и адвокат в адвокатската кантора на бившия министър на правосъдието и настоящ евродепутат Ласло Тручани, преди да бъде назначен в Общия съд през 2016 г. Това не се споменава в биографията му, достъпна на уебсайта на Съда.

Тручани беше първият избор на Унгария за комисар в комисията на Урсула фон дер Лайен през 2019 г., но кандидатурата му беше отхвърлена от правната комисия на Европейския парламент поради “конфликт на интереси”, което принуди Будапеща да предложи сегашния еврокомисар Оливер Варели.