Следовател е махнат, след като е взел да работи случай, свързан с Гешев

Правосъдният министър Иван Демерджиев [EURACTIV]

Следовател, който е разследвал случай, свързан с главния прокурор Иван Гешев и бизнесмена  Димитър Спасов – Митко Каратиста, е бил принуден да се занимава с „тривиални дела“. Магистратът е съобщил това на служебния правосъден министър Иван Демерджиев минути след публикуването на интервюто му за Mediapool и EURACTIV.

В интервюто министърът казва, че собственикът на охранителната фирма „Делта гард“ Димитър Спасов го е заплашвал с главния прокурор в началото на 2020 година. Демерджиев каза, че повод за „заплахата“ било дело за фотоволтаичен парк, който е бил охраняван от „Делта гард“. Димитър Спасов е бивш съсобственик на охранителната фирма. Той бил обяснил на Демерджиев, тогава адвокат и председател на Пловдивската адвокатска колегия, че знае за участието му в протестите срещу главния прокурор.

Демерджиев разказва как Каратиста му обяснил, че може да стане обект на дело в Специализираната прокуратура заради всичко това.

След заплахите са образувани две проверки в МВР и едно досъдебно производство. Демерджиев е дал показания, а думите му са подкрепени с показания от още един човек, който е бил служител във фотоволтаичния парк.

Следователят, който е водил разпита на Демерджиев, след това „елегантно“ е бил махнат, за да се занимава с други „тривиални дела“.

„Следователят, който ме разпитваше, ми написа след статията съобщение, че е върнат в друга служба“, каза Демерджиев пред бТВ. Той е информирал министъра със съобщение минути след публикуването на интервюто.

„Самият факт, че ми писа минути, след като статията излезе, означава, че той е искал да осъществи действия по това досъдебно производство. С такива впечатления съм останал“, каза Демерджиев.

Досега прокуратурата не е коментирала интервюто на правосъдния министър Иван Демерджиев. Висшият съдебен съвет също не се е задействал да прави проверка, въпреки че е длъжен по закон.

Реакция имаше само от Митко Каратиста, който говори пред медиите на излизане от ГДБОП преди десет дни. Той откровено заплаши Демерджиев.

„От сега нататък го чакат много проблеми правосъдния министър (Иван Демерджиев)“, каза Димитър Спасов.

„Аз този (Демерджиев) няма да го оставя, нито ще занимаваме институциите, за да се съдиме напред-назад, не, че няма да го осъдя“, каза Спасов. Той обясни, че Демерджиев го бил питал дали знае кой е, а Митко Каратиста му отхвърнал: „Мисля, че съм те виждал по телевизията в протестите срещу главния прокурор“

Версията на Спасов е, че Демерджиев е заблуждавал Бойко Рашков, който на свой ред заблуждавал президента Румен Радев за „Делта гард“.

„Имам кореспонденция между правосъдния и Бойко Рашков, където се вижда какви указания дава правосъдният министър (на Рашков)“, каза Спасов и допълни, че Демерджиев получавал по 100 хиляди лева на месец от фотоволтаичния парк, но не го е споменал.

„Има поети ангажименти за нашето елиминиране“, каза Каратиста и се закани: „Всички, които са замесени в репресията срещу нас, ги чакат много тежки дни… Говоря в съдебната зала“. После каза, че няма да занимава съда.

В отговор на въпроси за скандала „Осемте джуджета“ Митко Каратиста каза, че познава следователя Петьо Петров. Фирмата му е охранявала и столичния ресторант „Осемте джуджета“, където бизнесменът Илия Златанов твърди, че се е срещал с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, посочен от него като основен инициатор на схема за отнемане на бизнеса му.

Спасов определи разследването за „Осемте джуджета“ като „много интересно филмче като по Стивън Кинг“.