Словашкият главен прокурор закри ключови дела за корупция

Жилинка отхвърли и обвиненията срещу втория най-богат човек в Словакия, инвеститора Ярослав Хащак. [ Shutterstock/andriano.cz ]

Напредъкът на Словакия в борбата с корупцията вече е под въпрос, след като новоназначеният главен прокурор Марош Жилинка използва извънредна мярка, за да прекрати дело за корупция. Това се случва в деня, в който шефът на полицията, обвинен в възпрепятстване на правосъдието, подаде оставка.

Бившият ръководител на разузнаването Владимир Пчолински, който беше задържан по подозрение в корупция, ще остане на свобода. Пчолински, който е подкрепян от управляващата партия, бе обвинен в вземане и предлагане на подкупи. Той прекара последните шест месеца в ареста. Във вторник Генералната прокуратура оттегли двете обвинения и Пчолински беше освободен след 175 дни в ареста.

Жилинка отхвърли и обвиненията срещу втория най-богат човек в Словакия, инвеститора Ярослав Хащак. Той беше обвинен заради ролята си в корупционния скандал “Горила“, датиращ от 2011 г.

Хаща е основател на инвестиционната група Penta Investments, която миналата година оцени активите си на 11,2 милиарда евро. Той бе обвинен в корупция и пране на пари

В същия ден началникът на полицията Петер Коваржик подаде оставка, след като главният прокурор го обвини в злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието. Коваржик обяви, че е невинен.

Генералният прокурор използва извънредна мярка, за да обяви, че обвиненията са неоснователни и се основават на процесуални грешки. Според Наказателния кодекс на страната главният прокурор може да отмени решение на прокурор или полицейски служител, ако смята, че е имало нарушения на закона в такова решение или в съдебно производство.

Този ход беше определен като “дълбоко тревожен“ от вицепремиера Вероника Ремишова.