Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

Сотир Цацаров [в. "Сега"]

Отнет е допускът до класифицирана информация на председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров. Това обяви пред bTV премиерът Кирил Петков в петък, 14 януари.

Ден по-рано Цацаров обяви, че подава оставка, но ще остане на поста до 1 март, за да внесе годишния доклад за дейността на комисията. Той обаче няма как да продължи да е на поста без достъп до класифицирана информация и би трябвало парламентът да го освободи веднага.

Според премиера е съвпадение това, че Цацаров подаде оставка ден преди да бъде отнет допускът му. „В противен случай той е знаел предварително“, обясни Петков. По думите му достъпът на Цацаров е отнет вследствие на контрол за надеждност. Срещу председателя на антикорупционната комисия се води и проверка от ДАНС

Цацаров оглави КПКОНПИ на 11 декември 2019 г., след като подаде оставка като главен прокурор. Мястото му в съдебната система обаче по закон се пази. Отнетият допуск до класифицирана информация по принцип не пречи Цацаров да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

В специално изявление Цацаров обяви, че остава без допуск „след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков“. Той обяви още, че ще обжалва отнемането. И че не е разследван, нито се е провалил на контрол за надеждност. „Всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета“, предупреждава той.

Позицията на Цацаров е, че в петък, в 13,20 ч. в кабинета му в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС са му връчили акта за отнемане на допуска. То се прави на основание текста от Закона за защита на класифицираната информация, който гласи: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

Актът за отнемане е подписано от зам.-председателя на ДАНС Станислав Станчев, в отсъствие на председателя. „Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ-гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“, пише Цацаров.

Той твърди, че отнемането на допуска не е повод да подаде оставка, а обратното – „обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане“. Според него Рашков има желание да се саморазправи с него, включително и заради проверката за имотите му, а премиерът Кирил Петков опитва да отклони общественото внимание „от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен“.

Цацаров  пише, че остава на поста си, а всички секретни материали се докладват на заместника му. „Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание“, казва той.