Спецпрокуратурата разследва пране на пари по Барселонагейт, Борисов не е разпитван повторно

["Дневник"]

По случая със закупената къща и магазин в Барселона, в който беше замесено името на бившия премиер Бойко Борисов, се води разследване в Специализираната прокуратура още от миналата година, но бившият премиер Бойко Борисов не е търсен за разпит след образуването на делото, пише “Дневник”, като цитира шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която даде пресконференция във вторник, 20 юли.

“По т.нар. казус “Барселонагейт” миналата година има образувано досъдебно производство по което тече интензивно разследване, допусната е финансова експертиза за “събиране на доказателства за произхода на едни средства”, каза Маджарова, без да даде подробности чии средства се проверяват. Делото е образувано за пране на пари, няма повдигнати обвинения, уточни в отговор на въпрос.

По случая първоначално е имало проверка, по която бившият премиер Бойко Борисов е дал обяснения, но след образуване на досъдебното производство не е разпитван, разбра се от отговорите. “В процесуално качество не е разпитван, но това е тактика на разследването”, каза Маджарова.

Два дни преди изборите на 11 юли се появи платено съобщение в БТА на съпруга на Борислава Йовчева, от чиято къща и луксозен бутик в Барселона започна разследването в Испания. Платената публикация казваше, че испанското дело е прекратено, без да бъдат повдигнати обвинения към никои български граждани.

Евродепутатът Елена Йончева обаче разкри, че разследването на Каталунската прокуратура, в което е замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов във връзка с имотната сделка в Барселона, не е прекратено, а прехвърлено на българската прокуратура. Това става ясно от писмо на шефа на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас до Йончева, която го е питала за актуалното състояние на разследването.

От предоставения отговор на испанския прокурор става ясно, че разследването е прехвърлено към българската прокуратура поради правилата на ЕС, валидни при разследване на едни и същи лица и факти в две страни членки на съюза, тоест поради дублиране на юрисдикцията с българските власти.

“Тъй като българското разследване е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването”, обяснява прокурор Кановас.

Още през 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал по случая “Барселонагейт”, след като журналистическо разследване в публикация в испански вестник информира за евентуално пране на пари чрез имотна сделка – закупена къща и луксозен бутик в Барселона, в която е замесено името на бившият премиер Бойко Борисов.

Сигнал до испанската и до българската прокуратура подаде и лидерът на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Той съобщи междувременно, че преписката, която се води в българската прокуратура по случая, е била прекратена.

От думите на прокурор Маджарова сега се разбира, че проверката е прераснала в досъдебно производство още от миналата година. Не е ясно докога ще продължи то и дали ще се стигне до привличане на обвиняеми.