Спецслужбите са предупредили Борис Бонев от „Спаси София“ за заплаха за живота му

След като няма натиск отвътре този начин на работа да бъде спрян, то поне да дойде отвън, коментира общинският съветник Борис Бонев.

Общинският съветник от “Спаси София“ Борис Бонев обяви, че е получена “достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха“ за живота му.

“Информацията е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби. Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на Спаси София“, обяви Бонев.

Той коментира, че е “очаквал, че с борбата ни за почтена София можем да предизвикаме раздразнение у някои сенчести и богати фигури в България“.

“Те обаче трябва да знаят, че гласът на истината не може да бъде заглушен. 90-те години са минало и гражданското общество няма да бъде спряно. Очаквам в най-кратки срокове компетентните органи да излязат с информация за поръчителите“, казва Бонев.

Борис Бонев е най-активният общински съветник в градския парламент на София през последните три години. Преди това бе може би най-забележителният граждански активист в София, който стъпваше на платформата на организацията “Спаси София“.

В момента Бонев е разглеждан като фаворит за бъдещ кмет на София, ако бъде подкрепен от партиите на промяна на изборите през 2023 година. Той е един от малкото български политици, които изграждат методично своя образ в продължение на години в близък контакт с хората.

Той изгря като основен критик на модела „ГЕРБ“ в управлението на Столичната община и призовава за оставката на кмета Йорданка Фандъкова, която вероятно няма да се кандидатира за нов мандат. ГЕРБ е начело на местната власт в София от 2006 година – първо през кметския мандат на Бойко Борисов до есента на 2009 година, а след това 12 години кмет бе Фандъкова.

Бонев е обвиняван от критиците си, че понякога търси нарочна публичност в социалните мрежи и преувеличава приноса си за решава на определени проблеми на града.