Спецсъдът търси Делян Добрев от ГЕРБ по делото “Белене”

Делян Добрев [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Специализираният съд не разбира как бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев е изпаднал от делото “Белене”. Това се вижда от определението, с което обвинителният акт е върнат на прокуратурата заради пропуските в него, пише “Сега”.

По делото “е приложено постановление на водещия разследването от 10 ноември 2016 г. за привличане към наказателна отговорност на лице за безстопанственост в особено големи размери. Това лице не е сред тези, чието обвинение се поддържа и с внесения в съда обвинителен акт”, пише съдия Виктор Чаушев, без да споменава името на Делян Добрев. Прокурорът е приложил фотокопия от постановлението и разпита на обвиняем. Това “прави възможен извод, че обвинението срещу това лице не се поддържа от прокурора, или не се поддържа по това наказателно производство”, казва още съдът. Но допълва, че все пак прокурорът е длъжен да се обоснове, като приложи и акта си, с който материалите срещу Добрев са отделени в друго дело, или пък делото срещу него е прекратено.

Обвинителният акт срещу бившите министри от БСП Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, написан от Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура, беше внесен в спецсъда през февруари тази година. Тогава се разбра, че някак си от разследването е изпаднал човекът на ГЕРБ Делян Добрев. Прокуратурата обясни, че той няма обвинение, срещу него са отделени материали, но за тях нищо повече не се чу.

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта “АЕЦ Белене” трима бивши министри – Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че последователно като министри на икономиката и енергетиката през 2006 – 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян, на които било възложено управлението и разпореждането на обществено имущество, при сключване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали значителни щети за НЕК. Тези деяния са квалифицирани от прокурора като безстопанственост.

Празен обвинителен акт

В обвинителния акт обаче няма каквото и да било описание на конкретни действия на обвиняемия Румен Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост, определи съдия Виктор Чаушев. Цитирани са само законови норми и е декларирано, че Овчаров е извършил престъпление. “Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ “Белене” от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях”, обяснява съдът.

Прокуратурата не е посочила дори минимална конкретика и това пречи да се разбере за какво е обвинен Овчаров и срещу какво да се защитава.

Пропуски има и по обвинението на Димитров. За Велков и Папазян също липсват конкретни факти. Прокурорът е посочил само множество и различни правила за поведение, съдържащи се в Закона за обществените поръчки, договори за възлагане на управление, заповеди, протоколи, устава на НЕК и т.н.

“Така установената пестеливост от страна на прокурора при изнасяне на необходимите фактически твърдения в обвинителния акт, не изпълнява изискванията на НПК и не покрива минималния задължителен стандарт за описание на начина на извършване на деянията и участието на обвиняемите лица в тяхното извършване”, определя съдия Чаушев.