Съдът в Страсбург осъди България заради думи на Иван Гешев

Държавата е осъдена по жалба на Николай и Евгения Баневи. [Юлия Лазарова/"дневник"]

България е осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради думи на настоящия главен прокурор Иван Гешев, казани по времето, когато оглавяваше специализираната прокуратура.

ЕСПЧ огласи решението си по делото, заведено от Николай и Евгения Баневи, във вторник, 12 октомври. На Банев са присъдени 7800 евро обезщетение за неимуществени вреди, а на Банева – 6000 евро. Държавата им дължи и 6000 евро разноски.

Съдът приема, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по законосъобразността на задържането им. С изявление на Иван Гешев от 28 октомври 2018 г. и със съдебно решение от 7 декември 2018 г. е нарушена и презумпцията им за невиновност, приема още съдът.

Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група, роководена от Банев, създадена да върши данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев – Мария, отговаря за участие в групата.

В жалбата си пред ЕСПЧ Банев твърди, че задържането му по време на разследването е било незаконно и прекалено дълго и че той не е имал ефективно средство на защита срещу това. Той се оплаква и че е нарушено правото му на личен живот, тъй като е бил следен с камера по време на пътуване и в следствения арест. Позовавайки се на презумпцията за невиновност, Баневи твърдят, че на няколко пъти съдилищата и прокуратурата е нарушила правото им да бъдат приемани за невинни до влизане в сила на осъдителна присъда. Те се оплакват от публикуване на снимки и видеоклип, показващ дома им, техните лични вещи и ценности.

На 28 октомври 2018 г. Гешев обяснява за делото срещу Баневи, че то „ще онагледи това нещо, което ви описах и т.нар. бандитска приватизация, не знам дали въобще това да е „приватизация“ правилната дума – всеки си има отговор на този въпрос …

… Защото парите, за никого не е тайна, които са от „обезкостяваните“ предприятия, са отивали в офшорни зони, в офшорни сметки. Ние сме намерили оригиналите на документи и за нас това е ценното. За вас (журналистите, б.а.) интересното ще е множество злато, скъпоценности – дали са диаманти, дали са някакви други камъни – ще преценим в резултат на експертиза, но обемът е потресаващ. Така че тези неща са парите на работниците от тези предприятия – те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките на сайта на МВР.“

Пред EURACTIV България адвокатът на Баневи по делото в Страсбург Михаил Екимджиев коментира, че решението е много полезно и идва точно навреме в политическия и правен контекст на страната. Според Екимджиев решението доказва вредата от спецправосъдието, за чието съществуване в последните месеци тече и публичен дебат.

По думите на Екимджиев още по-важно е, че „за първи път България е осъдена заради изказвания на главния прокурор, който във всяка нормална и правова държава трябва да олицетворява върховенството на правото и справедливостта“.

Според него в случая Гешев съзнателно е нарушил презумпцията за невиновност и така е извършил престъпление – злоупотреба с власт. Това може да е повод за всеки прокурор да го разследва, смята Екимджиев. Той припомни и решението на Конституционния съд в този смисъл.

Баневи съдят и прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Те настояват за 10 млн. лв. обезщетение. Поредното заседание по това дело в Софийския градски съд е насрочено за следващата седмица.