Съдът в Страсбург осъди Румъния за нарушаване на ЛГБТ права

ЛГБТ активисти танцуват по време на прайд 2019, в центъра на Букурещ, Румъния, 22 юни 2019 г. [EPA-EFE / ROBERT GHEMENT]

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Румъния за това, че не е успяла нито да предотврати, нито да разследва прекъсването от крайнодесни активисти на филмова прожекция, организирана от ЛГБТ група.

На 1 юни, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Румъния е нарушила правата на хората, присъствали на събитието, както и на групата, която го е организирала.

През февруари 2013 г. около 50 крайнодесни нахлуха в кино в Букурещ, където организацията за правата на хората с различна сексуална ориантация LGBT Accept организираше прожекция на американския филм „Децата са добре“.

Филмът, в който Анет Бенинг и Джулиан Мур участват като хомосексуална двойка, която отглежда деца на тийнейджърска възраст. Филмът спечели овациите на  заради симпатичното си представяне.

Протестиращите, за които се твърди, че носят знамена и символи, свързани с крайнодясното движение Noua Dreapta, са отправяли хомофобски обиди и лозунги като „Смърт на хомосексуалистите“.

Въпреки подадените жалби от присъстващите на събитието, румънските власти и съдилища не са потърсили отговорност за инцидента от никого.

В отговор на жалбата подадена от Accept и петима от присъстващите на прожекцията, ЕСПЧ се произнесе в тяхна полза.

Властите „не са предложили адекватна защита“ или „ефективно разследване на истинската причина за хомофобската злоупотреба“, се посочва в решението.

Следователно засегнатите от инцидента са „претърпели дискриминация въз основа на сексуалната си ориентация“.

Полицейски провал

В решението се посочва, че полицията не е успяла да разследва правилно инцидента, отбелязвайки, че в докладите дори не се споменава за хомофобия.

Решението също така описва как служители на реда са „влезли в кино салона, конфискували са няколко знамена от нарушителите и след това са напуснали, въпреки желанието на организаторите да останат“.

Съдът осъди румънските власти да заплатят щети в размер на 7,500 евро за организацията Accept и 9,750 евро на всеки от подалите жалба, както и да поеме техните съдебни разноски.

Accept приветства решението, като заяви, че то показва, че „такива прояви на омраза не може да останат ненаказани“.

„За първи път Съдът в Страсбург отбелязва, че румънските власти не са изпълнили законовите си задължения поради пристрастията си към ЛГБТ общността“, заяви в изявление адвокатът на групата Юстина Йонеску.

В Румъния хомосексуалността беше декриминализирана едва в началото на 2000-те, а членовете на ЛГБТ общността все още са изправени пред широко разпространена дискриминация и стереотипи.

Мощната православна църква в Румъния често е обвинявана в насърчаване на хомофобски нагласи.

През 2018 г. тя подкрепи референдум за ограничаване на дефиницията за брак, за да се изключат еднополовите съюзи. Опитът остава неуспешен, след като избирателната активност е под прага от 30%, който е необходим за валидността на резултата.