Русия системно е нарушавала човешките права в Крим

Съдебната зала в Европейския съд по правата на човека, Страсбург, Франция, 15 ноември 2018 г. [EPA-EFE / PATRICK SEEGER]

Има достатъчно доказателства за системни нарушения на правата на човека, за да продължи делото, заведено срещу Русия заради административни практики в Крим между 2014 и 2015 г., реши Европейският съд по правата на човека във вторник.

Съдът заяви, че има достатъчна подкрепа за жалбите на Украйна срещу Русия. В тях се посочват множество нарушения на правата на човека, включително нечовешко отношение и изтезания, нарушаване на правото на справедлив съдебен процес и дискриминация. Това е причината за продължаване на делото. Окончателното решение се очаква по-късно.

Съдиите заявиха, че има достатъчно първоначални доказателства за повтарящи се действия, за да се предположи, че Русия е могла да приложи административната практика на насилствени изчезвания, малтретиране и незаконно задържане, набези в частни жилища, тормоз на медии, отчуждаване на частна собственост и нарушаване на етническите и малцинствените права.

Съдът обаче не намери достатъчно доказателства, за да потвърди твърденията за  убийства и стрелба, задържане на чуждестранни журналисти и национализиране на имуществото на украински войници. Поради тази причина отхвърли тези твърдения.

Съдът призна, че Русия е упражнявала ефективен контрол над полуостров Крим от 27 февруари 2014 г., когато е удвоила военното си присъствие там. Институцията отхвърли аргументите на Кремъл, че руските войски са пасивни странични наблюдатели.

Първо на територията на Крим се появиха тежко въоръжени бойци без никакви опознавателни знаци, които постепенно поеха контрол над територията на полуострова, а после с незаконен референдум  беше узаконено присъединяването на полуострова към Русия. Всичко това стана през 2014 година.

Съдиите заявиха, че няма нужда да решават дали “референдумът“ от Москва, довел до анексирането на Крим, е законен.

Съдът специално посочи изявленията на руския президент Владимир Путин, включително едно от 22 февруари, където на среща с ръководители на агенции за сигурност той каза, че е взел решението “да започне работа по връщането на Крим в състава на Руската федерация“. според собственото му интервю в руски пропаганден филм от 2017 г.

В момента има пет висящи дела, заведени от Украйна срещу Русия, включително едно от за насилствени практики в Източна Украйна.

Има и над 7000 жалби от името на физически лица от Крим и района на Азовско море за военни действия в Източна Украйна.