Съдът нареди и вторият собственик на „Ефбет“ да бъде изваден от списъка „Магнитски“

сним-15 [Велко Ангелов/"Дневник"]

Върховният административен съд нареди данните на Боян Найденов да бъдат премахнати от списъка със свързаните лица със санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“, който се поддържа на сайтовете на Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

Преди по-малко от седмица това бе постановено и за брата на Боян Найденов – Цветомир Найденов. Двамата са собственици на „Ефбет“ и попаднаха в списъка, който правителството реши да състави през юни т.г., като свързани с Васил Божков

Казусът стигна до ВАС, след като Найденов поиска името му да бъде незабавно премахнато от списъка. Отделно във върховния съд виси и дело, заведено от Найденов срещу самото решение на Министерския съвет за съставянето на черните списъци, след като САЩ наложиха санкции по глобалния закон „Магнитски“ на Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

По делото на Боян Найденов, също както и по делото на брат му, е представена справка от МВР, издадена след публикуване на черния списък, според която за Боян Найденов, не е установена свързаност с дружества, включени в разширения списък „Магнитски“.

Пред съда Найденов е представил доказателства, че е прекратил всякакви отношения с лица, които попадат под американските санкции. Прекратяването на свързаността се вижда и в Търговския регистър.