Съдът на ЕС позволи Унгария да бъде разследвана за подкопаване на демокрацията

Европейският съд в Люксембург, 5 октомври 2015 г. [Julien Warnand / EPA / EFE]

Съдът на Европейския съюз в Люксембург отхвърли в четвъртък (2 юни) възражението на Унгария срещу откриването през 2018 г.  на дисциплинарна процедура срещу Будапеща за подкопаване на демокрацията в бившата комунистическа държава.

През септември 2018 г. Европарламентът гласува с мнозинство от две трети решение, с което се обръща към Съвета на ЕС и го приканва да установи дали под ръководството на министър-председателя Виктор Орбан Унгария подкопава правните стандарти и демократичните ценности на Общността. Процедурата е започната по чл. 7 от Договора за ЕС.

Будапеща оспори по процедурни съображения гласуването в Европейския парламент. Евродепутатите твърдяха, че политиките на премиера Виктор Орбан представляват “явен риск от сериозно нарушение на ценностите, на които се основава Съюзът“.

Решението на законодателите от ЕС може да доведе до максимална, макар и малко вероятна санкция за спиране на правото на глас на Будапеща в 27-членния блок. Унгария се опита по всякакъв начин да предотврати този ход.

Съдът на Европейския съюз отхвърли делото на Унгария, че парламентът е преброил неправилно въздържалите се гласове.

Орбан, който е на власт от 2010 г., приема все по-рестриктивни закони срещу мигрантите и гейовете, както и поставя медиите, учените и неправителствените организации под по-строг държавен контрол.

Унгария също е била подложена на строг контрол заради законите й за обществените поръчки, за които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен твърди, че не улесняват конкуренцията. Според правозащитните организации пък тези практики отварят пътя за присвояване на публични средства.

Орбан отрича да е нарушавал каквито и да било закони и се смята за защитник на традиционните и католически семейни ценности.

Наскоро той заплаши да блокира фонда за възстановяване на ЕС, предназначен да помогне на икономиките да излязат от рекордната рецесия, предизвикана от пандемията, ако разпоредбите за спиране на потока от пари заради нарушения на върховенството на закона не бъдат допълнително формулирани.

Очаква се министрите от блока да обсъдят най-новите въпроси за върховенството на закона в Унгария, както и в нейния националистически, евроскептичен съюзник Полша – през юни.

Докато някои държави от ЕС искат да бъде оказан натиск върху Орбан, други се притесняват, че така рискуват да отчуждят Будапеща и да затруднят още повече сближаването на страните в блока.