Съдът остави екоминистъра в ареста

Специализираният наказателен съд прие аргументите на прокуратурата и остави в ареста Нено Димов. [Велко Ангелов/"Дневник"]

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд в събота (11 януари) и уважи прокурорското искане. Димов е в ареста от четвъртък, а в петък беше обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

Съдия Цветан Колев се съгласи с прокурор Ангел Кънев, че престъплението, в което Димов е обвинен, е тежко, има преки доказателства, че го е извършил и ако е на свобода, може да влияе на свидетелите. Колев добави и още един аргумент – достигането до критично положение в Перник “задължава държавата да осигури всички възможности за установяването на истината и вината”, съобщи “Дневник”. Определението на спецсъда може да бъде атакувано пред горната инстанция на 16 януари. Думата на апелативния съд ще е окончателна.

“Аз съм изпълнявал съвестно правомощията си”, обяви Димов пред съда.

Адвокатът му Ина Лулчева обяви, че решението за налагане на най-тежката мярка за неотклонение издава безпомощност. Тя каза, че оставката на Димов е приета от премиера Бойко Борисов и трябва да бъде гласувана от Народното събрание и аргументът на прокуратурата, че клиентът ѝ може да влияе на свидетели в ролята си на министър е несъстоятелен.

Прокурорът допълни, че разследването продължава и могат да бъдат подведени под отговорност и други длъжности лица.

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. министър Нено Димов е издавал разрешителни за промишлено ползване на вода от язовир “Студена” за дружествата “Стомана индъстри” и “Топлофикация” – Перник, въпреки че всеки месец е получавал доклади с информация, че обемът на водите в язовира драстично намалява.

Адвокат Лулчева пледира пред съда, че няма доказателства, че преди ноември Димов е бил уведомен за проблемите със “Студена” и предстоящия режим на водата, който започна на 18 ноември. По думите ѝ има ресорен зам.-министър, който отговаря за водните басейни. Това е Красимир Живков.

Премник

Живков е един от двамата, номинирани от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов от името на “Обединени патриоти” за приемник на Димов. Другият е Искрен Веселинов, който сега е председател на комисията по регионална политика в парламента. Веселинов е и фаворитът на Каракачанов. Лидерът на ВМРО и вицеприем Каракачанов прави номинациите, тъй като Димов е в правителството от квотата на коалиционния партньор на ГЕРБ.

Ден преди задържането на Димов  EURACTIV публикува разследване, което показва някои разминавания между цифрите, записани в дневника на язовир “Студена” и сателитните снимки от Космоса, направени по европейкия проект “Коперник”. Това предизвиква съмнения за източването на водата от язовира.