Съдът разпореди на премиера да финансира Словенската информационна агенция

Словенският премиер Янез Янша присъства на представянето на програмата на дейностите на словенското председателство по време на пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 06 юли 2021 г. [ EPA-EFE/CHRISTIAN HARTMANN ]

Върховният съд на Словения постанови в понеделник (6 септември), че консервативното правителство трябва да възобнови финансирането на единствената в страната информационна агенция – СТА.  Правителството на Янез Янша не е плащало на СТА от началото на годината, защото настоява за смяна на висшето ръководство на медията.

Случаят стана емблематичен заради това, което според някои е нетърпимостта на премиера Янша към критиките и презрението към свободните медии.

Решението на Върховния съд в понеделник бе резултат от дело, заведено срещу правителството от ръководството на медията.

“Публичната услуга на СТА трябва да се финансира от основателя на агенцията – държавата“, постанови Върховният съд.

Спорът между Службата за информация на правителството и СТА започна малко след назначаването на правителството на Янша през март 2020 г.

Янша разкритикува отчета на агенцията, като го нарече “позор“ и поиска да бъде уволнен директорът му Боян Веселинович. 62-годишният политик се разгневи на СTA през октомври миналата година, защото е дала повече пространство на интервю с музикант, който критикува правителството, отколкото на срещата му с близкия му съюзник Виктор Орбан.

Веселинович остана, но през декември правителството замрази плащанията към агенцията, като заяви, че разчетите не са подадени правилно.

През януари 2021 г. правителството заяви, че е възобновило издръжката на медията, но се оказа, че тя обхваща само плащанията, удържани през 2020 г.

Кабинетът отказва да плаща за 2021 г., като твърди, че ръководството на СТА не е изпълнило изискванията си за осигуряване на обществени услуги.

“Надяваме се, че решението на Върховния съд ще помогне да се гарантира, че правителството незабавно ще възобнови финансирането“, се казва в изявление на Веселинович.

Словенският президент Борут Пахор обяви, че е повикал Веселинович и ръководителя на правителствената информационна служба Урош Урбания да се срещнат в кабинета му във вторник, за да се опитат да разрешат спора.

Случаят е един от многото, които накараха Европейската комисия да изрази загриженост от натиска върху свободните медии в Словения, която е членка на ЕС от 2004 г.

Миналия месец новоназначеният ръководител на словенското обществено радио и телевизия уволни директора на телевизията, като го обвини за намаляване на броя на зрителите. Този ход предизвика нова тревога сред наблюдателите на свободата на медиите.

Липсата на финансиране за СТА заплашва функционирането на агенцията, основана през 1991 г., и изплащането на заплатите на нейните близо 90 служители.

Миналата пролет Словенската асоциация на журналистите организира дарителска кампания и събра над 270 000 евро, за да помогне на агенцията да оцелее.

Но това е значително по-малко от двата милиона евро, които агенцията получаваше от държавата всяка година.