Съдът реши Полша и Латвия да помогнат на нелегални мигранти

Медици помагат на група бежанци, открити на полско-беларуската граница, северозападна Полша, 22 август 2021 г. [EPA-EFE/Artur Reszko]

Европейският съд по правата на човека настоя Полша и Латвия да предоставят помощ и грижи на десетки афганистански и иракски мигранти, заседнали на границата с Беларус.

Групата е блокирана в капан на източната граница на ЕС в продължение на две седмици, след като полските сили им попречиха да влязат, за да подадат молби за убежище.

Хиляди мигранти, предимно от Близкия изток, през последните месеци преминаха границата от Беларус към източните държави от ЕС – Латвия, Литва и Полша.

Брюксел смята, че режимът в Минск умишлено е създал притока от мигранти като отмъщение срещу санкциите на ЕС. Беларус отрича това обвинение.

Полша го нарече “хибридна атака“ срещу блока и изключи възможността да им да влязат, като заяви, че все още са в Беларус и местните власти трябва да се намесят.

Базираният в Страсбург съд, чиито решения са задължителни, поиска от полските и латвийските власти “да снабдят хората с храна, вода, облекло, адекватни медицински грижи и, ако е възможно, временен подслон“ до 15 септември.

Съдиите уточниха, че нито на една държава не е било казано да пусне групата мигранти.

41 иракски кюрди и 32 афганистанци поискаха помощта на съда, за да влязат в Латвия или Полша и да поискат международна закрила, се казва в съобщение на съда.