Съдът: Хора на високи държавни позиции са участвали в схемата „Хемус“

Строежът на "Хемус". [Фейсбук страница на Бойко Борисов]

Хора на високи държавни позиции са взели участие в добре организираната и планирана схема за пране на пари от магистрала „Хемус“, сочат доказателствата по делото. Това прие в понеделник, 16 май, Софийският  градски съд, който гледа искането на единствения обвиняем по делото – Борислав Колев, да бъде пуснат от домашен арест.

Съдът отклони молбата на Колев. От наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението, приеха магистратите. Според тях няма нови данни, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции. Освен това продължава да съществува, макар и с намален интензитет, опасността Колев да извърши ново престъпление, ако остане на свобода, обяснява съдът.

Определението на градските съдии не е окончателно и може да се атакува пред Софийския апелативен съд.

Колев бе обвинен през декември м.г. по делото за пране на 53 милиона лева за строителството на магистрала „Хемус“. Мъжът е нарочен като част от предварително обмислена схема за злоупотреба с парите от магистралата. Всички фирми, получатели на тези средства, са били представлявани от лица, пряко свързани с него или регистрирани с негово съдействие, констатира съдът през декември, когато решаваше за ареста на Колев.

По делото имаше тежък скандал между прокуратурата и МВР. Прокуратурата започна разследване срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов за оказване на натиск върху прокурорите по делото „Хемус“ и дори му повдигна обвинение за това. Разследването срещу Стоянов и до днес не е внесено в съда. Не стана ясно как полицай може да натиска прокурори, които са му процесуални началници.

Калин Стоянов обвини прокуратурата, че блокира разследването и не желае да вземе обясненията от единствения обвиняем за схемата по делото „Хемус“.

По делото „Хемус“ беше разпитан като свидетел и вътрешният министър Бойко Рашков. Той си „изпроси“ разпита с твърденията си, че няма съмнение къде са отивали парите за магистралата, а прокурорите не знаели.

„Между 30 и 40% са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата поиска да я кажа, това е политическата партия ГЕРБ“, каза Рашков след разпита си.