Съюзът на съдиите настоява за проверка срещу главния прокурор

Правителството оставя на прокуратурата сама да реформира НП и НПК и за пореден път се зарича да реши проблема с безконтролния главен прокурор. [Дневник]

Съюзът на съдиите в България настоява Висшият съдебен съвет да се намеси в скандала с разпространените от прокуратурата записи от телефонни разговори на президента Румен Радев.

От най-голямата гилдийна организация в страната призозават съвета, който засега се снишава по скандала, да проучи поведението на главния прокурор Иван Гешев и да прецени дали началникът на държавното обвинение не е извършил тежко дисциплинарно нарушение и дали не трябва да бъде отстранен.

Проблемът идва от това, че законът забранява ползването на записани разговори за друго освен за наказателни дела и за националната сигурност. Според много юристи с разпространението на записите прокурорите са извършили престъпление.

Пленумът на съвета трябва да разгледа въпроса дали е “уронен престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност”, пише ССБ. И иска отговор на въпроса “може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор” – нерегламентираното разпространение на записи със СРС.

Съдиите настояват още съветът да “сподели” с гражданите разбирането си за приличното поведение на главния прокурор – кога то съответства на етичните професионални правила. Трябва да е ясно и “какво е законното поведение на главния прокурор в отношенията му с другите държавни институции – правителството (в частност с министър-председателя), президента”.

От съюза намекват, че досега ВСС не се е заел със скандала заради „страх и зависимост” от главния прокурор. Магистратите пишат още, че съветът трябва да се намеси, когато има съмнение, че нейни органи “узурпират позиция, несъответна на конституционния модел на правовата държава и разделението на властите”. Според съдиите съдебната власт трябва да докаже, че има ресурс „да предотвратява всяка опасност да се превърне в авторитарна и репресивна“. Иначе “биха се създали предпоставки за дискредитиране на целия конституционен модел, разделението на властите, свободата на гражданите и гражданския мир”.

Те напомнят, че държавата повече от 10 години не създава убедителен механизъм, който да гарантира възможността да бъде проведено ефективно наказателно преследване срещу главния прокурор, както нареди Съдът в Страсбург.

Преди по-малко от месец ЕК обяви, че продължава да следи “отблизо” съдебната реформа в България. Зам.председателят на комисията Вера Йоурова обясни, че ЕК продължава да следи работата на българската прокуратура чрез механизма за сътрудничество и проверка.