Трагедия на „Струма“ – 45 души загинаха при автобусна катастрофа

стопкадър bTV

Десетки души, сред които и деца, загинаха в нощта срещу вторник на Автомагистрала „Струма“ при тежък инцидент с автобус от Северна Македония, пътуващ от Истанбул. Властите в момента говорят за 45 жертви.

Тъй като автобусът е изгорял в момента идентифицирането на жертвите е много трудно. По списък в автобуса са пътували 52 души, сред които и 12 деца. Оцелелите са седем, които са на настанени в „Пирогов“ и няма опасност за живота им.

Все още се изясняват причините за инцидента.

„Трагедия, която ни разтърси“, коментира от мястото служебният премиер Стефан Янев. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна в София и разговаря с българския ки колега Стефан Янев.

„Картината е ужасяваща и не всеки може да я издържи. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане. Такова нещо не съм виждал досега. Хората са скупчени вътре на въглен. Трябва да се идентифицират оттук нататък и да се установяват човек по човек“, коментира вътрешният министър Бойко Рашков, който заедно с премиера Стефан Янев и шефът на националното следствие Борислав Сарафов бе на мястото на инцидента.

По думите на вътрешния министър тепърва ще се изяснява колко точно са жертвите, тъй като 4 автобуса на една и съща фирма са пътували заедно и е възможно пътниците да се местили от един в друг. На границата обаче в превозното средство е имало 52-ма.

„Има мантинела, която просто е отнесена от този автобус. По някаква причина е минал вдясно в посока на движението. Много е възможно запалването да се е получило от допира с мантинелата“, каза още Рашков. Той допълни, че не само кметът на Перник, но и от Института за пътна безопасност (неправителствена организация, оглавявана от някогашния шеф на КАТ Богдан Милчев, б.а.) смятат, че там участъкът от пътя не е безопасен. „Ще бъде много добре да изследваме и този въпрос – дали има наклони, които са по-големи от допустимите, които са предпоставка за инциденти“, коментира Рашков.

Директорът на националното следствие Борислав Сарафов говори, че произшествието е в мащаб, какъвто досега не сме виждали.  „Имаме информация, че в този автобус са пътували 52-ма пътници, 12 са били деца. 7 души са в „Пирогов“. Не можем да кажем кои са загинали. Телата са изгорели до неузнаваемост. Ще се вземе ДНК материал от всяко тяло, за да можем да идентифицираме жертвите“, обясни Сарафов.

Първоначалната информация е, че сред пътниците не е имало български граждани.

Оцелелите се разпитват в момента. Шофьорът не е сред тях. Сарафов коментира, че се работи по версиите за „човешка грешка на водача, или внезапно възникнала техническа неизправност“.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи също е на път за България. Той ще се срещне с българския си колега Светлан Стоев в „Пирогов“, където са настанени ранените при катастрофата.

Премиерът Заев благодари на Янев за съдействието, което е оказала българската държава за това той да може да се срещне с пострадалите, настанени в „Пирогов”.

Двамата премиери призоваха да не се спекулира за причините за инцидента, докато не приключи разследването. А по него ще работят успоредно и двете държави.

„Общото заключение на българските лекари, на проф. Поромански, е, че травмите на пострадалите са относително леки”, каза Янев.

Заев обяви, че не всички пострадали са от Скопие. „Всичките са граждани на Република Северна Македония. Те обаче са от повече националности. Имаме един гражданин от Сърбия и един с белгийско гражданство”, уточни македонският премиер.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев изрази най-искрените си съболезнования и съпричастност към скръбта на народа на Република Северна Македония. В писмо до главния прокурор Любомир Йовески той едно декларира, че „българската прокуратура ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие на магистрала „Струма“.

Разследването, което е възложено на Националната следствена служба, ще е под специалния надзор от Апелативната прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура, съобщиха от прокуратурата.

Служебният регионален министър Виолета Комитова каза пред Би Ти Ви, че ще бъде назначена проверка на пътния участък от магистрала „Струма“ край Боснек, където се е случила тежката катастрофа с македонския автобус.

Тя гарантира, че резултатите от проверката веднага ще бъдат обявени пред обществеността и заяви, че не бяга от отговорност. „Ще Ви уведомим каква е вината на АПИ и МРРБ“, отбеляза Комитова, но уточни , че пътната безопасност е комплекс от няколко неща – пътища, шофьори и автомобили, така че трябва да се търсят отговори и от „Автомобилна администрация“.