Турция е осъдена да плати обезщетение на германски репортер

Германско-турският автор Дениз Юджел говори по време на интервю на Франкфуртския панаир на книгата 2019, във Франкфурт на Майн, Германия, 17 октомври 2019 г.  EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Европейският съд по правата на човека постанови във вторник (25 януари) Турция да плати обезщетение в размер над 12 300 евро на германския журналист от турски произход Дениз Юджел. Съдът реши, че по време на едногодишното му задържане правата му са били нарушени.

Дениз Юджел беше задържан от 2017 до 2018 г. заради негов репортаж за консервативния германски всекидневник „Ди Велт“ за опита за военен преврат в Турция през 2016 г. и последвалите репресии.

„Задържането на г-н Юджел е намеса в упражняването на правото му на свобода на изразяване. Няма основателни причини да се подозира, че е извършил престъпление“, постанови съдът във вторник.

Той беше обвинен в няколко престъпления, включително пропаганда на тероризъм и подбуждане към омраза, особено заради репортажите му за кюрдско малцинство и забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

Юджел беше арестуван, след като съобщи, че имейлът на тогавашния енергиен министър Берат Албайрак е бил хакнат. Албайрак, който по-късно стана министър на финансите, е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Неговият случай предизвика напрежение в отношенията между Анкара и Берлин, наред със задържанията на други журналисти и активисти.

Освобождаването на Юджел през 2018 г. помогна за облекчаване на дипломатическото напрежение, а Конституционният съд на Турция също постанови през 2019 г., че правата му са били нарушени.

„Налагането на мярка, водеща до лишаване от свобода, както в този случай, неизменно оказва смразяващ ефект върху свободата на изразяване чрез сплашване на гражданското общество и до заглушаване на дисидентските гласове“, заявиха европейските съдии във вторник.

Анкара трябва да заплати на Юджел обезщетение за нанесени вреди в размер на 12 300 евро и разноските по делото за 1000 евро, разпореди ЕСПЧ.

Юджел каза пред Франс Прес, че е доволен от присъдата срещу Турция.

„Но това, което е много по-сериозно е, че съдът не оспори нарушението срещу забраната за изтезания и не постанови, че случаят е политически мотивиран“, коментира той.

След завръщането си в Германия журналистът бе осъден задочно за разпространение на пропаганда в полза на кюрдите и Кюрдската работническа партия и е осъден на почти три години затвор.

Той също така е изправен пред две други дела, едното от които е за  „клевета на турската нация, турската държава и нейните институции“, както и на самия Ердоган.

„Турският президент предяви многократно абсурдни обвинения срещу мен публично“, добави Юджел, като каза, че адвокатите му ще обжалват решението.