Удар по една от малкото относително свободни медии в Унгария

Изображение, публикувано към статията на Dull Szabolcs [Index.hu]

Редакторът на най-популярния новинарски сайт на Унгария предупреди в неделя (21 юни), че планираните промени в медията му ще застрашат свободата на медията да публикува статии, критични към правителството на премиера Виктор Орбан.

Index.hu, най-големият новинарски сайт в Унгария и един от малкото останали независими гласове, е в сериозна опасност”, подчерта главният редактор Шаболц Дул в изявление, публикувано на сайта.

Дул каза, че предложените организационни промени поставят “Индекс” под външен натиск, който може да сложи край на редакционната политика на медията, такава каквато я познаваме”.

“Искаме новинарски сайт, в който политиците и представителите на бизнеса нямат властта да диктуват съдържанието на статиите”, подчерта той, без да прави допълнителни уточнения.

“Следващите няколко дни ще определят съдбата на Индекс”, добавя в изявлението си главният редактор. Десетки от най-видните журналисти в страната подкрепиха изявлението с подписите си.

В неделя (21 юни) друг новинарски сайт, 24hu, съобщи подробности за реогранизацията на “Индекс”, който включва аутсорсинг на голяма част от работата на медията. Настоящият персонал вероятно ще бъде освободен.

Причината за планираните промени, според ръководството на “Индекс”, е спадът в приходите от реклама,  вследствие на кризата, посочиха източници на 24.hu.

Предвижданата реорганизация идва след покупката на 50%-ов дял от рекламната агенция на “Индекс” през март от влиятелния бизнесмен Миклош Васили, поддръжник на Орбан.

Тогава Васили коментира пред местни медии, че се надява, “Индекс” да остане влиятелен и независим. Въпреки това някои служители и анализатори видяха в покупката заплаха за автономността на сайта.

От идването си на власт през 2010 г. националистът Виктор Орбан превръща унгарските публични медии в правителствени пропагандни машини. Неговите съюзници непрекъснато изкупуват част от частния медиен сектор.

През последните години издания като “Индекс”, които отразяват политически скандали, или са прекратили дейността си, или са закупени от правителствени поддръжници. В този случаи те бързо налагат редакционна линия, поддържаща Орбан, докато в същото време получават крупни приходи от държавна реклама.

Осакатеният медиен пейзаж и ограниченият достъп до информация в Унгария бяха посочени от изборните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа като част от “неблагоприятния климат”, който помогна на Орбан да спечели трети пореден премиерски мандат през 2018г.