Украйна приема закон срещу олигарсите

Президентът Зеленски и главният му помощник Сергей Шефир по време на неговата инаугурация в Киев, Украйна, 20 май 2019 г. [Handout photo/EPA/EFE]

Украинският парламент прие закон в четвъртък (23 септември), който има за цел да намали влиянието на олигарсите върху политическия и икономическия живот на страната, ден след опит за убийство на помощника на президента Володимир Зеленски.

Законът дава определение за олигарх и дава правомощия на орган, ръководен от президента, да определя кой отговаря на критериите.

На олигарсите ще бъде забранено да финансират политически партии или да участват в приватизация. Висши служители, включително президентът, премиерът и ръководителят на централната банка, ще трябва да декларират всички сделки, които са имали с тях.

Зеленски казва, че е необходимо да се защити страната от мощни бизнесмени, които са корумпирали политическата й система от десетилетия. Неговите опоненти пък се опасяват, че законът ще се прилага избирателно, за да се концентрира повече власт в ръцете на президента.

„Благодарение на антиолигархичния закон Украйна получава исторически шанс да изгради цивилизовани и чисти отношения между големия бизнес и държавата“, каза Зеленски в изявление.

„Да, много политици не го харесват. Да, те искат да живеят както преди, да работят за олигарсите. Да, имаше голям натиск върху нашите депутати, много интриги и дори изнудване. Но законът беше приет.“, добави той.

Законопроектът е приет на първо четене през юли и оттогава са внесени над 1200 поправки. На второто четене в четвъртък той бе приет с 279 гласа в 450-местния парламент, което означава, че сега отива за одобрение от Зеленски.

Екипът на президента предположи, че гневът срещу закона може да стои зад опита за убийство на Сергей Шефир, главен помощник и близък приятел на президента. Колата на Шефир беше пробита с изстрели в сряда от неидентифицирани нападатели, докато пътуваше между две села извън столицата.

Шефир е невредим, но шофьорът му е ранен. Полицията издирва оръжието и взе показания от възможни свидетели, които са брали гъби наблизо, заяви говорителят на МВР Артем Шевченко в четвъртък.

Зеленски, бивш телевизионен комик, спечели убедително на изборите през 2019 г., като обеща да се справи с корупцията и да ограничи влиянието на магнатите, които доминират в бизнеса, медиите и политиката от края на съветската епоха. Противниците му обаче казват, че той дължи собствения си възход на магната, чийто телевизионен канал е подкрепил по-ранната му кариера.

Опозиционният депутат Олексий Гончаренко от партията на бившия президент Петро Порошенко заяви, че като дава правомощия на президентския орган да определя кой е олигарх, законът „създава огромни възможности за корупция“.

Кира Рудик, лидерът на партията „Глас“, заяви, че законопроектът е създаден „само за укрепване на властта и засилване на позицията на президента, който чрез Националния съвет за сигурност и отбрана ще решава кой може да има контрол над медиите и кой не може“.