Украйна съди Русия в Страсбург за “целенасочени убийства на противници”

Протестиращи държат плакати с надпис „Кой уби Павел Шеремет“ по време на митинг „Година без Павел“, в памет на убития журналист Павел Шеремет, близо до сградата на президентската администрация в Киев, Украйна, 20 юли 2017 г. Роденият в Беларус руски журналист Павел Шеремет беше убит при експлозия на кола в центъра на столицата на Украйна на 20 юли 2016 г. [Степан Франко / EPA / EFE]

Украйна обвини Русия в целенасочени убийства на хора, които смята за своите противници. Делото е заведено пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Според жалбата, която е внесена в съда в края на миналата седмица, такива убийства са били извършвани “в Русия и на територията на други държави, включително членки на Съвета на Европа, извън ситуациите на въоръжени конфликти”.

“Европейска правда”, украински вестник, специализиран в европейските въпроси, съобщава, че съдебната жалба включва и случая на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, който бе отровен с “Новичок” през миналата година. Информацията не може да бъде потвърдена от съда в Страсбург, който не предостави подробности за нито едно от предполагаемите убийства, присъстващи в украинската жалба.

Това е деветото дело на Украйна срещу Русия пред съда в Страсбург.

“Най-накрая направихме това”, каза Иван Лищина, заместник-министър на правосъдието на Украйна. “Опитахме се да обхванем всички случаи, за които има солидни доказателства за руско участие”, коментира той във Фейсбук.

Украинското правителство обвинява Русия и за това, че не провежда разследвания на организираните убийства и осуетява усилията за установяване на лицата, които носят отговорност.

Украйна твърди, че случаите представляват нарушение на разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека относно правото на живот, подписана от Русия.

Други случаи, на които Украйна се позовава, се отнасят до свалянето на полет на Malaysia Airlines MH17 над Източна Украйна през юли 2014 г., нарушения на правата на човека на полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., и отнемането на три кораба на украинския флот в Керченския пролив през 2018 г. от Русия.

Правителството на Украйна води война със сепаратистите в Източна Украйна, откакто проруските милиции започнаха борба за независимост след анексирането на Крим от Москва.

В конфликта, който задълбочи отчуждението между Русия и Запада са убити близо 13 000 души.