Унгария обвини Съда на ЕС, че я е принудил да подкрепя трафик на хора

Министърът на правосъдието на Унгария Юдит Варга дава пресконференция по време на Съвета по общи въпроси в Люксембург, 22 юни 2021 г. [EPA-EFE/JOHN THYS]

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга обвини съдиите от ЕС в Люксембург, че са накарали Будапеща „на практика да подкрепя трафика на хора“. Причината е решение, според което законът на Унгария от 2018 г., който заплашва със затвор всеки, който помага на търсещи убежище, е нарушение на правилата на блока.

„С днешното си решение Съдът на ЕС заявява това, което никога не бихме си помислили: на практика трябва да подкрепим трафика на хора“, написа Варга в Туитър в отговор на решението, което бе оповестено във вторник (16 ноември).

„Какво се случва след това? Ще бъдат ли наказани държавите-членки просто за това, че са защитили континента от масова миграция?“, добави тя, като подчерта още веднъж, че Унгария „ще продължи да защитава Европа“.

Решението на Съда е последното от поредица решения срещу законови мерки, за които унгарският премиер Виктор Орбан твърди, че защитават ЕС от нелегалната имиграция.

Съдът също така постанови, че Унгария е „нарушила правото на ЕС“ със своята т. нар. мярка „Спрете Сорос“, наречена на родения в Унгария милиардер, американски финансист Джордж Сорос, който Орбан обвинява за редица проблеми в страната.

„Криминализирането на подобни дейности засяга упражняването на правата, гарантирани от законодателя на ЕС по отношение на помощта на кандидатите за международна закрила“, се казва в изявлението.

Правителството прие решението, обяви говорителят Золтан Ковач.

Въпреки това той каза, че правителството си „запазва правото да предприеме действия срещу дейността на финансирани от чужбина неправителствени организации, включително тези, финансирани от Джордж Сорос, които се стремят да получат политическо влияние и дори да насърчават миграцията“.

Будапеща понякога спазва решенията на Съда на ЕС, а друг път ги пренебрегва.

Миналата година властите затвориха лагерите за мигранти по границата, след като Съдът на ЕС постанови, че условията им се равняват на задържане.

Страната обаче игнорира решение, което обвинява унгарската полиция за безразборно и често насилствено депортиране на търсещи убежище.

Унгарският хелзинкски комитет, базирана в Будапеща група за правата на бежанците, похвали последното решение на Съда на ЕС.

„Отсега нататък можем отново да обслужваме клиентите си без заплаха от затвор“, каза съпредседателят Марта Пардави. Тя добави, че неправителствената организация е помогнала на 1800 търсещи убежище от приемането на закона през 2018 г.

Тя призова правителството да отмени закона и да „не саботира изпълнението“ на решението на съда.