Управляващите призоваха Гешев да подаде оставка, той веднага отказа

Главният прокурор Иван Гешев. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

„Призоваваме главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на Прокуратурата на България да осъществява пълноценно конституционните си функции“. Това се казва в декларация на партиите от управляващата коалиция „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Политическият призив бе прочетен от депутата Андрей Гюров в петък от парламентарната трибуна.

Иван Гешев е обвинен за системна ерозия на върховенството на правото в страната, изграждането на олигархични зависимости на институциите и липсата на борба с корупцията по високите етажи на властта.

Според управляващите статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от установените стандарти на ЕС. Те посочва липсата на ефективно разследване редица дела с висок обществен интерес – делата по източването и фалита на КТБ, казусът „Осемте джуджета“, казусът „Апартаментгейт“, казусът с шкафчето с пачки и златни кюлчета в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Като аргумент се използват ниските нива на обществено доверие в главния прокурор и масовите граждански протести срещу Гешев от 2020 г., както бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което е довело до санкции по „Магнитски“

Не е пропуснато и подслушването на стотиците протестиращи български граждани. Призивът за оставката на Гешев бе посрещнат с аплодисменти от депутатите от управляващото мнозинство.

Мигновено без разпратена позицията на прокуратурата, от която става ясно, че Гешев няма никакво намерение да подава оставка.

„Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент. Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България“, се казва в позицията.

Според прокуратурата прочетената декларация напълно потвърждава, „многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото“.