Факт чек: Сгафи ли Комисията за мониторинговия доклад?

Екатерина Захариева [Съвет на ЕС]

Вицепремиерът Екатерина Захариева обясни, че вероятно е станало “недоразумение“ с текста на икономическия доклад за европейския семестър. Става дума за цитирането на Механизма за сътрудничество и проверка, който следи реформата на българската съдебна система.

“Това, за което работим всички държави е за общ механизъм (за върховенство на закона), който няма нищо общо с Mеханизма за сътрудничество и проверка. Очевидно някой е направил копи-пейст от доклада от миналата година“, каза външният министър пред бТВ.

“Има в момента пандемия. Всичките работят от къщи или поне по-голямата част от тях, става дума за служителите в Европейската комисия. Преди малко чухме за ситуацията в Белгия. Така че предполагам, че е станало някакво недоразумение и те самите проверяват как е станало това“, допълни Захариева в обяснение как изводите за българската съдебна система са се озовали в един икономически доклад.

EURACTIV България провери дали това твърдение е вярно.

Преди ден еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис даде интервю за БНР. Той няколко пъти декларира, че ЕК не планира да пише нов доклад по досегашната мониторингова процедура върху българската съдебна система.

Домбровскис обаче не каза, че има допусната грешка с цитатите в доклада по европейският семестър. Той коментира, че семестърът ще продължи да следи въпроси като борбата с прането на пари, например.

Пред EURACTIV България говорител на Европейската комисия отхвърли възможността да е станала някаква “копи-пейст“ грешка.

В позицията се казва, че препоръките на ЕК от последния мониторингов доклад за състоянието на съдебната власт “са от значение за развитието на положителна бизнес среда. в държавата“. Поради това те са цитирани.

“Съображението в Европейския семестър отразява това състояние“, казва говорителят.

Позицията на Комисията, изразена в последния доклад по Механизма за сътрудничество, е добре известна и не се е променила. През октомври 2019 г. ЕК прие, че напредъкът, постигнат от България, е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети към момента на присъединяването на страната към ЕС.

Говорителят на ЕК напомня и част от изводите в последния доклад.

“България извърши обширна реформа на своята антикорупционно законодателство, но за постигането на обществено доверие са необходими солидни резултати при окончателните присъди по  делата срещу корупцията по върховете на властта. Освен това, съществуват редица предизвикателства, по-специално осигуряването на ефективни криминални разследвания, балансиране на натовареността между различните съдилищата и оптимизиране на местните прокуратури.  Прилагането на необходимите реформи ще изисква последващи действия, както в България, така и на равнище ЕС“.

Част от тези изводи са попаднали и в икономическия доклад за България в рамките на европейския семестър.

“Ситуацията на върховенството на закона в България ще бъде наблюдавана по-специално в рамките на новия Европейски механизъм за върховенство на закона и Европейския семестър“, се казва в отговора на Комисията до EURACTIV България.

Това означава, че не само не е станало “копи-пейст недоразумение“, но че европейският семестър ще продължи да се занимава с върховенството на закона в България.

На базата на тази достъпна информация: предположението на вицепремиера Екатерина Захариева за допуснато копи-пейст “недоразумение” от ЕК е невярно.