Фалирали заради пандемията компании съдят Словакия в Страсбург

Словашкият търговец на дребно Даниел Краковски заяви, че подобни дела ще последват в близко бъдеще.  [Shutterstock/Marian Weyo]

Европейският съд по правата на човека в Страсбург ще разгледа жалба, подадена срещу Словакия от дребни търговци, за това, че не е компенсирала бизнеса и е трябвало да затворят по време на пандемията.

Председателят на инициативата, словашкия търговец на дребно Даниел Краковски, заяви, че подобни дела ще последват и от други фирми в близко бъдеще.

“В момента сме в контакт с другите ни членове, които също са решени да заведат дела. Очаквахме реакцията на министерството на финансите, което досега само отлагаше приемането на закона за обезщетенията“, каза Краковски.

Инициативата на търговеца на дребно вече е подкрепена от повече от сто компании за търговия на дребно с нехранителни стоки.

Още през миналата година министерството на икономиката на страната – което се ръководи от по-малкия партньор в коалицията – “Свобода и солидарност“, започна да работи върху универсален закон за компенсациите. В предложението се посочва, че правителството ще трябва да компенсира всички загуби, които търговците са претърпели при въвеждането на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, включително компенсация за наеми и заплати на персонала.

Въпреки добрите намерения, законът не беше подкрепен от другите членове на коалицията.

През април министерството предаде подготовката на финансовото министерство, което се ръководи от бившия премиер Игор Матович. Оттогава нищо не се е променило и прессекретарят на министерството каза, че “няма да предложи нищо по време на срещата на коалицията”.