Фон дер Лайен видя заплаха за демокрацията, но не спомена Унгария

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен приветства премиера на Унгария Виктор Орбан на среща в Брюксел, Белгия, 3 февруари 2020 г. [Olivier Hoslet/EPA/EFE]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди във вторник (31 март), че спешните мерки за борбата с коронавируса от страна на държавите членки трябва да бъдат “ограничени”. Изявлението е недиректна препратка към националистическия лидер на Унгария Виктор Орбан, който използва пандемията, за да бетонира властта си.

“Демокрацията не може да съществува без свободни и независими медии”, заяви фон дер Лайен в изявление. Въпреки че не посочва изрично Унгария, изявлението ѝ може да се разглежда като упрек към управлението с укази, прокарано от Орбан.

“Всички извънредни мерки трябва да бъдат ограничени до това, което е необходимо, както и да бъдат строго пропорционални. Мерките не трябва да бъдат безсрочни”, посочи фон дер Лайен.

В понеделник унгарският парламент одобри законопроект, който дава на Орбан нови широки правомощия, които според него са необходими, за да се пребори с пандемията на коронавирус.

Критици в Унгария и в чужбина осъдиха “закона за защита от коронавируса”, аргументирайки се, че той дава на Орбан ненужна и неограничена власт и е средство за бетониране на правомощията му, а не за борба с вируса.

Дачиан Чолош, председател на центристката група “Обнови Европа” в Европейския парламент, нарече събитията в Унгария “червен сигнал за либералната демокрация в Европа и по света”.

“Срамно е, че този ужасен вирус се използва като параван за злоупотреби по подобен начин. Комисията и Съветът трябва да предприемат действия без повече овъртания”, заяви Чолош.

След като на 11 март в Унгария бе обявено извънредно положение, новият закон дава на Орбан правото да управлява с укази за неограничено време, докато правителството реши, че извънредното положение е приключило.

Законът премахва настоящото изискване депутатите да одобряват разширенията на указите. По време на извънредното положение не могат да се провеждат и избори.

Новият закон също така предвижда затвор до пет години за всеки, който разпространява фалшиви новини относно вируса или мерките срещу него, разпалвайки страхове за свободата на словото в страната.

Мерките влязоха в сила в понеделник (30 март).

И в други държави членки извънредното законодателство също постави демокрацията на тест.

В България правителството на Бойко Борисов, почитател на Орбан, предложи противоречив закон, сходен с унгарския, предвиждащ затвор за разпространяване на фалшиви новини за инфекциозни заболявания. След натиска на президента Румен Радев и вълна от политическо негодувание противоречивите текстове бяха оттеглени.