Фон дер Лайен: Няма да има компромис за върховенството на закона

Председателят на Европейската комисия Урсулла фон дер Лайен произнася първата си реч за Състоянието на Съюза, 16 септември 2020 г. [Olivier Hoslet/EPA/EFE]

В първата си реч за състоянието на Съюза в сряда (16 септември) председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ясно застана като преграда срещу подриването ценностите на ЕС, което е в ход в много страни-членки.

Фон дер Лайен запази темата за европейските ценности за заключителната част от речта си, която до голяма степен беше съсредоточена върху нейната основна политическа тема досега: икономическият отговор на пандемията от коронавирус.

Председателката на Комисията вероятно бе запазила едно от най-силните си послания за края. Тя влезе в темата, след като разкритикува липсата на солидарност с Гърция при споделянето на тежестта на мигрантите, като призна, че миграционната криза от 2015 г. „предизвика много дълбоки разделения между държавите-членки – като някои от тези белези все още се лекуват и днес“.

Всъщност страни членки като Полша и Унгария директно отказват да участват в каквото и да е разпределяне на миграционната тежест и не приемат мигранти на своя територия. България не е сред тези страни, и въпреки незавидното си икономическо положение неотдавна взе решение да приеме двадесет деца от бежанските лагери в Гърция.

Германката фон дер Лайен цитира друг германец, Валтер Халщайн, първия председател на Комисията на Европейската икономическа общност и един от бащите основатели на ЕС.

„Трябва да възстановим доверието помежду си и да продължим напред заедно. И това доверие е в основата на нашия съюз и начина, по който правим нещата заедно. Той е закрепен в нашите основополагащи ценности, нашите демокрации и в нашата правна общност – по думите на Валтер Халщайн ”, каза фон дер Лайен.

„Това не е абстрактен термин. Върховенството на закона помага да се защитят хората от могъществото на силните. То е гарант за нашите най-основни права и свободи. Позволява ни да дадем мнението си и да бъдем информирани от свободната преса“, каза тя.

Фон дер Лайен припомни, че преди края на месеца Комисията ще приеме първия годишен доклад за върховенството на закона, обхващащ всички държави-членки. Очакваната дата за това е 23 септември. Фон дер Лайен го описа по следния начин:

„Това е превантивен инструмент за ранно откриване на проблеми и за намиране на решения. Искам това да бъде отправна точка за Комисията, Парламента и държавите-членки, за да се гарантира, че няма отстъпление. Комисията отдава най-голямо значение на върховенството на закона. Ето защо ще гарантираме, че парите от нашия бюджет и NextGenerationEU са защитени срещу всякакъв вид измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на пазарлъци.“

Действително, Комисията и Европейският парламент настояват за „механизъм за върховенство на закона“, въпреки че някои държави-членки вероятно ще имат надмощие при вземането на решения, благодарение на правото си на вето.

Фон дер Лайен обаче очевидно не впечатлява от подобна перспектива. Тя каза:

„Ние сме длъжни винаги да бъдем бдителни и да се грижим и да отстояваме върховенството на закона. Нарушенията на върховенството на закона не могат да бъдат толерирани. Ще продължа да защитавам върховенството на закона и целостта на нашите европейски институции. Било то за върховенството на европейското право, свободата на пресата, независимостта на съдебната власт или продажбата на „златни паспорти“ на чужденци. Европейските ценности не се продават.“

В някои страни от ЕС, особено в България, Комисията и Парламентът намират за съюзници гражданското общество, което се противопоставя на изразходването на средства от ЕС за пълнене на джобовете на местните олигарси и бароните. В някои страни, като Унгария или Чехия, получатели на тези пари са самите държавни лидери, които присъстват на срещите на върха на ЕС.

Координатор за борба с расизма

Фон дер Лайен обяви, че Комисията ще назначи първия по рода си координатор за борба с расизма, „за да бъде тази тема високо в дневния ни ред и да работим директно с хората, гражданското общество и институциите“.

Тя се позова на антисемитски, анти-ромски и анти-ЛГБТ прояви в държавите-членки, без да ги назовава.

„Питаме къде е същността на човечеството, когато антисемитски карнавални костюми открито дефилират по нашите улици? Къде е същността на човечеството, когато всеки ден ромите са изключени от обществото, а другите са възпирани просто заради цвета на кожата си или религиозната си вяра? […] Искам да бъда кристално ясна – зоните без LGBTQI са зони, свободни от човечеството. И те нямат място в нашия съюз “.

Фестивал в белгийския град Аалст, където ежегодно дефилират карикатурни фигури на евреиq предизвика напоследък възмущение, докато в Полша шест града се обявиха за „зони свободни от ЛГБТ идеология“ или приеха декларации за „семейни права“, които Брюксел счита за дискриминационни. Акции срещу ромите се провеждат в България, където ВМРО, коалиционен партньор в правителството, провежда политика на стигматизиране на тази общност.