Хората на Цацаров влязоха в четвърта община-крепост на ГЕРБ

Сотир Цацаров [в. "Сега"]

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) проведе в четвъртък акция община Луковит след „постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности“. По неофициална информация на EURACTIV основният проверяван засега е кметът Иван Грънчаров, който три пъти поред печели изборите в града като кандидат на ГЕРБ.

През последните два месеца бяха извършени мащабни акции в крепостите на ГЕРБ в местната власт – Варна, Стара Загора и Враца. Там обект на проверки бяха европейските проекти за обновяване на градския транспорт. Разследването по тези случаи беше поето от Европейската прокуратура.

Сега комисията, ръководена от Сотир Цацаров, проверява обществени поръчки за ремонт на пътната мрежа в града за периода 2020 – 2021 г., които са на обща стойност над 9 млн. лв. Предмет на проверка са данни за свързаност на фирмите, спечелили обществените поръчки, с лице, заемащо висша публична длъжност в общината.

Отделно има подозрения около строителството и функционирането на къща за гости в село Дъбен, чието изграждане е финансирано с европейски средства от Държавен фонд „Земеделие“. КПКОНПИ разпространи снимки, на които се вижда, че къщата се казва „Милкком“. Проверка е била извършвана в предходни периоди от страна на ДФЗ.

Подозрението е, че фирми, които са участвали в изграждането на къщата, са спечелили обществени поръчки с възложител Община Луковит.

Проверява се и санирането на жилищни сгради на територията на града, както и санирането на Спортна зала в гр. Луковит със средства по Националната програма за енергийна ефективност. Според постъпилата информация, изпълнителят на санирането има свързаност с роднини на лице, заемащо висша публична длъжност.

Обект на проверката са и продажби на земеделски земи от общинския поземлен фонд, извършени на занижени цени, а купувачите са свързани с лице, заемащо висша публична длъжност.