Хърватия е обвинена за изтезания на мигранти

Комитетът на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията публикува доклад с подробности за насилието на границата от хърватската полиция. [ Shutterstock/MDart10 ]

Комитетът за предотвратяване на изтезанията  на Съвета на Европа публикува доклад в петък (3 декември), в който подробно се описва насилието срещу мигранти от хърватската полиция на границата с Босна и Херцеговина.

Органът на Съвета на Европа за борба с изтезанията посети Хърватия през август миналата година, „за да проучи лечението и гаранциите, които са предоставени на мигрантите, задържани от хърватската полиция“.

Докладът призовава Хърватия „да предприеме решителни действия, за да попречи  мигрантите да бъдат малтретирани от полицейски служители и да гарантира, че случаите на предполагаемо насилие се разследват ефективно“.

Комитетът констатира липсата на ефективни механизми за отчетност за идентифициране на извършителите неправомерно насилие от страна на униформени служители и липсата на конкретни насоки за проследяване на полицейските операции.

Полицаите, които нелегално гонят бежанци от Хърватия, според разследващия екип, са част от т.нар. операция „Коридор“, изпълнявана по хърватските граници с ЕС. В нея участват полицейски служители от цяла Хърватия.

В Босна бяха разпитани мигранти и бяха получени множество достоверни и съгласувани твърдения, които доказват, че са били бити от хърватската полиция.

„Под малтретиране се има предвид шамари, ритници, удари с палки и други твърди предмети (например приклади, дървени пръчки или клони на дървета) по различни части на тялото“, се казва в изявление на Комитетът за предотвратяване на изтезанията.

Мигрантите съобщават, че са били бити при задържането им и са били изтласкани обратно през границата с Босна и Херцеговина.

Тези твърдения отразяват свидетелства от първа ръка, предоставени  на EURACTIV от мигранти през октомври тази година, които разказаха подробно, че са били подложени на системно незаконно насилие на границата и отблъсквания от хърватската полиция.

„В значителен брой от случаите интервюираните лица показват скорошни наранявания по телата си, които са оценени от съдебните лекари на делегацията като съвместими с твърденията им, че са били малтретирани от хърватски полицаи“, каза от Комитетът.

Мигрантите също казаха на международните наблюдатели, че са били принудени да маршируват през гората до границата боси, хвърлени с все още закопчани с белезници ръце в река на границата и понякога са събличани голи.

„Очевидни трудности при сътрудничеството“

Комитетът каза също, че това е първият път, когато има „явни затруднения в сътрудничеството“, откакто органът за борба с изтезанията на Съвета на Европа започна работа през 1998 г. Съобщава се, че хърватските власти са дали непълна информация за местата, където са били задържани мигранти, и са възпрепятствали достъпа до документация.

Комитетът публикува доклада, след медийни съобщения през октомври за писмо на хърватския държавен секретар по европейските и международните въпроси Терезия Грас, в което тя обвини Комитетът за борба с изтезанията, че е заплашвал полицаи, опитвал се да открадне документи и насилствено е влизал в официалните помещения по време на посещението на негова делегация през 2020 г.

Комитетът който няма право да прави тези доклади публични без съгласието на съответната страна, заяви, че съобщенията в медиите нарушават поверителността, което задейства правило, което прави възможно публикуването на доклада, ако една от страните оповести публично съдържанието му.

Изявленията са „погрешно представяне на съдържанието на доклада, професионалната почтеност и начина на действие на членовете на делегацията на Комитета“, се казва в изявление на органа.

Хърватия е единствената страна от ЕС, която отказва да публикува подобни доклади през последното десетилетие.

От Европейския комитет заявиха, че „все пак желаят да поддържат диалог и смислено сътрудничество с хърватските власти, основано на зряло признание, включително на най-високо политическо ниво, на тежестта на практиката за малтретиране на мигранти от хърватски полицаи“ .

Тази оценка за готовността на Хърватия да сътрудничи по обвиненията в полицейско насилие е в рязък контраст с еврокомисаря по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон, която в четвъртък (2 декември) приветства отношението на Загреб към медийните разкрития, които показват как гранични служители бият мигранти.

„Наистина приветствам това отношение на хърватското правителство да се справи с това, да разследва и да предприеме действия“, каза комисарят.

Хърватия: Комитетът надхвърли правомощията си

Хърватското вътрешно министерство заяви по повод публикуването на доклада, че Комитетът е „базирал доклада си на непроверена информация от Босна и Херцеговина и явно е превишил правомощията си“.

Хърватската страна посочи, че нейните коментари и забележки по доклада не са били разгледани, нито публикувани.

Публикуването на доклада без съгласието на вътрешното министерство, след като е изминала повече от година от посещението на делегацията и след като са изпълнени много препоръки, трудно може да се мотивира с подобряване на констатираните недостатъци в областта на защитата на лишените от свобода, се казва в съобщение на министерството.

Министерството добави, че „Хърватия не е единствената страна, която се противопоставя на публикуването на окончателния доклад, тъй като това вече е било направено от Армения, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Румъния, Турция и Обединеното кралство.”