Чешки прокурор предаде премиера Бабиш на Кьовеши

Мъж държи плакат с надпис "Спрете Бабиш“ на протест срещу чешкия премиер Андрей Бабиш и министъра на правосъдието Мари Бенесова на Вацлавския площад в Прага, Чехия, 1 юни 2021 г. [Martin Divisek / EPA / EFE]

Чешки прокурор заяви в четвъртък (3 юни), че делото за конфликта на интереси на милиардера – предприемач и премиер, Андрей Бабиш, е изпратено до новата прокуратура на Европейския съюз.

Независимата, базирана в Люксембург Европейска прокуратура, започна работа на 1 юни, с основна цел да предприеме мерки срещу неправомерното използване на средства от ЕС и други финансови престъпления.

“Що се отнася до вашето запитване, до новосъздадената прокуратура са изпратени формуляри по два въпроса“, заяви прокурорът от Прага Борис Хавел, без да уточнява подробности.

Европейската комисия обяви в одиторски доклад през април, че Андрей Бабиш е имал конфликт на интереси заради двойната си роля на министър-председател и собственик на хранителния, химически и медиен холдинг “Агроферт”.

Бабиш, който е на пето място по богатство в Чехия, отрече да е извършил неправомерни действия.

Той настоя, че е прехвърлил “Агроферт”  в два доверителни фонда през февруари 2017 г., когато е бил финансов министър, съгласно чешкия закон за борба с корупцията, наречен “Закон Бабиш”.

Въпреки това публично достъпните документи показват, че той все още е действителният собственик и управлява агрохимическия холдинг.

Европейската комисия стигна до заключението, че Бабиш упражнява “решаващо влияние върху доверителните фондове“, като настоява за “100-процентова финансова корекция“ за всички безвъзмездни средства, отпуснати на компанията след февруари 2017 г.

По-късно в четвъртък Бабиш бе изправен и пред вот на недоверие в парламента, който бе предложен от опозицията заради предполагаемия му конфликт на интереси и лошото управление на пандемията.

Той вероятно ще оцелее, тъй като опозицията се нуждае от 101 гласа в 200-местния парламент, за да свали правителството, а тя не разполага с толкова. Освен това комунистите, които доскоро подкрепяха кабинета на Бабиш, заявиха, че няма да участват в гласуването.

Дори Бабиш да загуби вота, нищо няма да се промени, тъй като президентът Милош Земан, съюзник на премиера, даде да се разбере, че ще позволи той да продължи да управлява до общите избори, които са насрочени за 8-9 октомври.

Бабиш ръководи правителството на малцинството с своето центристко популистко движение и левите социалдемократи.

Бивш комунист, регистриран като сътрудник на тайната полиция през 80-те години, Бабиш е изправен пред обвинения за предполагаема измама със субсидии от ЕС, свързани с неговата компания.

В парламента в четвъртък той нападна ЕС, като каза, че “никой от чужбина няма да се бърка в нашите дела“.

“Не искаме Европейският парламент и зелените фанатици да управляват страната ни“, каза Бабиш.

След като оглавяваше социологическите проучвания с подкрепа от 30% в продължение на години, партията на Бабиш “Действие на недоволните граждани” наскоро загуби благосклонността на чехите заради управлението на пандемията.

Миналият уикенд партията на Бабиш стана трета в анкета на агенция Kantar CZ с 19% подкрепа, като бе изпреварена от двете опозиционни коалиции, които инициираха вота на недоверие.