Чешкият премиер отново ще бъде изправен пред съда, този път от сина си

Чешката полиция разпитва Бабиш младши пет часа в четвъртък. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Андрей Бабиш-младши – син на чешкия премиер Андрей Бабиш, казва, че е “решен да подаде наказателна жалба“ срещу баща си. “Срещу мен е извършено престъпление. Баща ми би трябвало да носи отговорност за това, което се осмели да направи срещу мен”, заяви Бабиш-младши пред вестник “Деник Н”.

Бабиш-младши обвинява баща си, че го е въвлякъл в случая за предполагаема злоупотреба с еврофондове, само месец преди изборите за парламент в Чехия.

Той също така казва, че е задържан в Крим против волята му, за да му се попречи да даде показания по случая.

Премиерът отрича обвиненията, като нарече сина си психично болен.

Чешката полиция разпита Бабиш-младши в продължение на пет часа в четвъртък. Той им предостави експертно мнение, че няма проблеми с психичното здраве.

Чешкият премиер е заподозрян в незаконно придобиване на 2 милиона евро от фондове на ЕС за конферентен център, наречен “Щъркелово гнездо“.  Едва през 2016 г. премиерът призна, че точно по времето, когато в строежа са се вливали европейски пари, мястото е било собственост на две от пълнолетните му деца, както и на брата на партньорката му. От 2017 г. чешката полиция води следствие срещу Бабиш.

През юни следователите препоръчаха да бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу него, но прокурорът върна случая за по-нататъшно разследване, така че делото остава открито. Премиерът-милиардер  отрече всякакви нарушения.

На 3 юни чешки прокурор заяви, че делото за конфликта на интереси на милиардера – предприемач и премиер, Андрей Бабиш, е изпратено до новата прокуратура на Европейския съюз.

Европейската комисия обяви в одиторски доклад през април, че Андрей Бабиш е имал конфликт на интереси заради двойната си роля на министър-председател и собственик на хранителния, химически и медиен холдинг “Агроферт”.

Бабиш, който е на пето място по богатство в Чехия, отрече да е извършил неправомерни действия.

Той настоя, че е прехвърлил “Агроферт”  в два доверителни фонда през февруари 2017 г., когато е бил финансов министър, съгласно чешкия закон за борба с корупцията, наречен “Закон Бабиш”.