Гешев ще контрира “доносите” чрез редовен диалог с ЕС

Иван Гешев в коридора пред кабинета на Андрей Ковачев. (Снимка Георги Готев)

Главният прокурор Иван Гешев, който в сряда (5 февруари) прави второто си посещение в Брюксел, се срещна с българските евродепутати, като в същото време дълго се кри от журналистите. Все пак накрая той отдели няколко минути, за да отговори на въпроси.

Гешев беше в Европейския парламент по покана на групата на ГЕРБ в ЕНП. Новината за второто му брюкселско посещение се разпространяваше като слух от няколко дни, но делегацията на ГЕРБ отказваше да я потвърди до последно. Първата му визита в европарламента беше през декември.

След като времето и мястото на срещата на Гешев с българските евродепутати (включително опозицията) станаха известни въпреки информационната завеса, първите дошли в резервираната зала в Европейския парламент бяха български журналисти. Появиха се и евродепутати, включително от опозицията, но в очакване на пристигането на Гешев постепенно всички евродепутати напуснаха.

Дошлият последен Андрей Слабаков бе този, който съобщи на журналистите, че е получил СМС, че срещата е преместена в кабинета на Андрей Ковачев. Там журналисти не бяха допуснати, а няколкото евродепутати, които междувременно напуснаха по различни причини, дадоха да се разбере, че има уговорка да не се коментира съдържанието на разговора.

След два часа срещата приключи и самият Гешев отговори в коридора на журналистически въпроси. Разговорът беше труден, защото главният прокурор си има закачка с журналиста от “Биволъ” Атанас Чобанов, която не беше в помощ на добрата комуникация.

В крайна сметка, ето как Гешев обясни присъствието си в Брюксел.

“За да си изградят представа европейските институции за реалната ситуация, трябва да се чуват различни гледни точки. Аз не казвам, че моята гледна точка е най-вярната. Но не може в европейските институции да се чува само гласът на хора, които пишат доноси. Повтарям, доноси, до Европейската комисия. Това е рецидив от комунистическото минало, когато пишехме доноси до Съветския съюз, за да се издигнем в йерархията.“

Гешев не посочи конкретни критици на властта, но подчерта, че “българската прокуратура ще се постарае да представи другата гледна точка”.

Главният прокурор каза, че с евродепутатите е обсъдил три въпроса: приоритетите на прокуратурата, окончателното отпадане на механизма за сътрудничество и проверка, и че “имаме ясното съзнание, че това не е краят на всичко, а началото“.

“Ние имаме много ангажименти, които да изпълним към нашите европейски и евро-атлантически партньори”, повтори той.

Запитан за съобщението на прокуратурата от сутринта в сряда, че той ще поиска от европейските институции да спрат Сърбия по пътя ѝ към еврочленството заради отказа да екстрадира банкера Цветан Василев, той каза:

“Цветан Василев го пази руската държава с помощта на сръбската държава.” Гешев не поясни връзката между Василев, Сърбия и Русия.

На въпрос от Чобанов не е ли видял “Пеевски до КТБ”, Гешев отговори: “Аз съм видял този, за който има доказателства”.

Запитан как така прокуратурата ще решава за еврочленството на Сърбия, той каза: “Не съм политик, не съм дипломат, аз съм юрист. Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и на Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици и съответните дипломати”.

На въпроса за планираната му среща с Франс Тимерманс, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, който отговаря за Зеления пакт, Гешев се позова на предишното му качество в Комисията “Юнкер”, когато холандският политик отговаряше за върховенството на закона. “По времето на г-н Тимерманс се постигнаха онези успехи в България, които доведоха до възможността да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка. Искам да му благодаря за това. Искам да му кажа, че българската прокуратура е отворена за диалог и ще изпълни своите международни ангажименти, тези които към момента според мен не е изпълнила в достатъчна степен.”

Европепутатът Александър Йорданов, бивш посланик в Полша и в Македония, не си сдържа нервите и взе думата, без никой да го е питал.

“Сърбия няма да влезе в ЕС, докато крие Цветан Василев! И защитете тази позиция, ако сте демократи и журналисти, а не дребни провокаторчета”, каза Йорданов, вероятно адресирайки думите си към Чобанов. “Как не ви е срам, заради вас ли правехме демокрацията”, провикна се евродепутатът, стар кадър на СДС. “Направили сте я дефектна”, отговори му Чобанов.

ВСС към медиите: Не критикувайте прокуратурата

Междувременно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с позиция срещу отрицателните публикации за държавното обвинение. Колегията не сочи кои публикации са провокирали декларацията й. Кадровиците пишат, че прозрачността е ключов елемент от върховенството на закона и че подкрепят независимата журналистика. Но се противопоставят на “тиражираните в медиите новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система”.

След като говорителката на Гешев Сийка Милева видя хибридна атака срещу прокуратурата във връзка с делото срещу бизнесмена Васил Божков, и от ВСС се обявиха против “безпрецедентния натиск и опит за въздействие върху прокуратурата от лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности, спрямо които са предприети съответни действия за ангажиране на наказателна отговорност”.

Прокурорската колегия призова медиите, неправителствения сектор и гилдийните организации да “спазват професионалните и етични стандарти, като се въздържат от действия, насочени към компрометиране и уронване престижа на органите на съдебната власт”.