Шампионите по корупция в ЕС – България, Румъния и Унгария

България, Румъния и Унгария се справят най-зле с борбата с корупцията в ЕС. Това сочи годишната класация на международната неправителствена организация “Transparency international“. Резултатите в София бяха представени в сряда, 28 януари, от българския клон на организацията – “Прозрачност без граници“.

Обикновено България и Румъния са двойка на дъното на ЕС, що се отнася до възприятието на гражданите им за разпространението на корупцията. През 2020 година обаче Унгария прави значими крачки назад, за да падне до рейтинга на двете балкански държави.

Индексът за справяне с корупцията на трите държави от ЕС е 44. В изследването индекс “нула“ показва тотално корумпирана държава, а индекс “100“ показва, че в държавата корупция няма.

В световен план България, Румъния и Унгария са на 69-то място по справяне с корупцията. Любопитно е, че България е на сходна позиция и в световната класация за икономическо развитие, измервано чрез показателя брутен вътрешен продукт на човек от населението. Икономиките на Румъния и Унгария са значително по-развити.

По отношение на борбата с корупцията през последните осем години България е в почти пълен застой. Индексът на страната буквално не се променя, въпреки декларациите на правителството на ГЕРБ и прокуратурата, че борбата с нея се води безмилостно. През 2017 година държавата създаде и специална антикорупционна комисия (КПКОНПИ), която сега се ръководи от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Очакванията на ЕС бяха значителни, но явно и това не помага. Данните на Румъния също показват пълна липса на движение.

Някои изследвания говорят за “авторитарен оттенък в начина на управление на държавата (България), който за съжаление ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията”, коментира анализаторът Калин Славов.

Ръководителят на “Прозрачност без граници“ Ваня Нушева обясни, че държавите, в които нивото на корупция е високо, нагласата на управляващите елити е да ограничават граждански права и да не спазват демократичните стандарти. Тя отбеляза, че нарушението на граждански права под претекст за справяне с кризата Covid-19, не бива да се подминава мълчаливо.

Индекс 44 имат държави като Тунис, Южна Африка и Ямайка. Малко по-висок резултат има Сенегал.

На този фон в ЕС най-негативната тенденция е в Унгария, която от рейтинг 55 през 2012 г. пада до 44 през 2020 г. Естония, Чехия и Гърция показва подобряване на резултатите си. Дания, Финландия, Швеция и Швейцария са на първите места по справяне с корупцията. Средният индекс за ЕС е 64.

Препоръките към българските власти за подобряване на ситуацията са най-общи и важат за всички демократични държави – засилване на обществения контрол над институциите; осигуряване на прозрачни и конкретни процедури за обществени поръчки, насърчаване на гражданското участие в управлението, както и по-добър достъп до информация.

Другият любопитен акцент е, че САЩ продължават да спадат в класацията по справяне с корупцията, което отразява президентството на Доналд Тръмп. През 2020 година рейтингът на страната е 67, а преди четири година е бил  75.