Шефът на ГДБОП е обвинен за натиск над прокурори по делото „Хемус“

Прокуратурата твърди, че шефът на ГДБОП е искал да се изпълнят желанията на обвинения по делото "Хемус" Борислав Колев (на снимката). [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е обвинен от Софийската районна прокуратурата за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването по разследването „Хемус“. Това обяви държавното обвинение в четвъртък, 23 декември.

Ако някого делото на Стоянов стигне до съд и издържи там, той може да получи от 1 до 6 г. затвор.

„В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина“, казва прокуратурата.

И допълва, че са събрани „достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев – да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото“.

Делото срещу Стоянов е взето на специален надзор от апелативната и върховната прокуратура. Той е на свобода срещу подписка.

На 12 декември, неделя, прокуратурата организира брифинг, за да обяви как наблюдаващите прокурори по делото „Хемус“ са били притискани от Стоянов. Той отговори веднага, че всъщност прокуратурата пречи на разследването. Междувременно прокурорите по делото „Хемус“ си направиха отвод.