Шефът на датското военно разузнаване е задържан за шпионаж

Началникът на разузнавателната служба на датската отбрана Ларс Финдсен. [EPA-EFE/LISELOTTE SABROE]

Шефът на датското военното разузнаване Ларс Финдсен е задържан от един месец заради изтичане на класифицирани документи в датски медии. Това бе съобщено в понеделник след съдебно заседание в Копенхаген.

„Не се признавам за виновен“, каза началникът на разузнавателната служба, който е на поста от 2015 г. и е в отпуск от 2020 г., преди съдията да произнесе присъдата си, съобщи всекидневникът „Политикен“.

На 9 декември датските власти обявиха, без да разкриват самоличността им, че в ареста са задържани четирима бивши или сегашни членове на двете разузнавателни служби на кралството.

Те бяха обвинени, наред с други неща, в разкриване на „строго поверителна информация от разузнавателните служби без разрешение“. Според местната преса случаят е свързан с изтичане на класифицирана информация към датските медии. Няколко журналисти са разпитани от следователи.

В края на декември разузнавателните служби предупредиха журналистите да не публикуват класифицирана информация. Предупреждението беше остро разкритикувано от Европейската федерация на журналистите, която представлява над 320 000 медийни работници в Европа.

Мадс Брандструп, главен изпълнителен директор на Датската медийна асоциация, каза, че разузнавателните служби трябва да бъдат обект на обществен контрол, както всяка друга част от правителството.

„Намирам този вид подход за дълбоко притеснителен и той не би трябвало да има място в едно демократично общество“, посочи медийният експерт, като отбеляза, че „предупреждението“ на разузнавателните служби вероятно ще бъде интерпретирано като заплаха.

По отношение на Финдсен, случаят се разследва при закрити врата и обществеността няма право да знае точно в какво е обвинен.

Министърът на отбраната Трине Брамсен отказа да отговори на въпроси по случая.

„Няма да навлизам в съображения и въпроси относно нашата разузнавателна служба. Важното за мен е да кажа, че имаме важна и силна разузнавателна служба, която работи и това е от решаващо значение за датската сигурност“, каза Брамсен във вторник.

По друг случай Финдсен и още четирима служители на разузнаването бяха отстранени от длъжност през август 2020 г., след като независим орган, наблюдаващ службата, отправи обвинения за сериозни нарушения. Миналия месец тези обвинения бяха отхвърлени от разследваща комисия и отстраняването беше отменено.