Шефът на правителствена болница е уличен в конфликт на интереси

На 9 юли 2021 г. Горнев е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на "работодател" и "служител", т.е. сам със себе си.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за установяване на конфликт на интереси за изпълнителния директор на болница „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев.

От Комисията съобщиха, че производството е започнало по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите. На 9 юли 2021 г. той е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“, т.е. сам със себе си.

КПКОНПИ е констатирала, че в качеството си на лице на висша публична длъжност Горнев е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес. Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли, на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия към МБАЛ „Лозенец“ и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на ЗПКОНПИ. Няколко дни по-късно той дни по-късно е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор. Така чрез договаряне сам със себе си, той е получавал възнаграждение.

В хода на проверката на сигнала са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД. Антикорупционната комисия налага на Горнев глоба в размер на 10 000 лева.

В началото на юни гръмна скандал, че в правителствената болница „Лозенец“ са били извършвани трансплантации от живи донори – чуждестранни граждани, които будят съмнение за търговия с органи. Това обяви служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Той обясни, че има доказателства, че граждани от Украйна и Молдова са дарявали бъбреци на хора от Израел, Сирия, Индия, Оман, Германия и др., като двете страни са посочили, че са роднини.

Изпълнителната агенция по медицински надзор към здравното министерство, която отговаря и за трансплантациите, се е усъмнила, че това е така, и е установила след консултация с посолствата, че посочените за граждани са с фалшива самоличност.