Шефът на словашкото разузнаване е задържан за корупция

Словашкият президент Зузана Чапутова [EPA-EFE / NEIL HALL]

Специалното подразделение на полицията за борба с корупцията задържа директора на контраразузнаването на Словакия Владимир Плочински заради съмнения за корупция.

Президентът Зузана Чапутова временно отстрани Плочински от длъжността му, “тъй като се твърди, че деянието е извършено в качеството му шеф на Словашката информационна служба, отговаряща за контраразузнавателните операции на страната“, се казва в официално изявление на президентския кабинет.

“Неприемливо е да остане на поста  при тези обстоятелства“, се добавя в изявлението.

Плочински е заподозрян, че е приел подкуп от Зорослав Колер, влиятелен бизнесмен, задържан през октомври 2020 г., в замяна на спиране на разследване срещу него.

Според разследващите бившият му заместник Борис Беня е предал парите. Той беше арестуван за корупция преди няколко месеца, но сега си сътрудничи с полицията. Беня е разследван и за шантаж и разгласяване на секретна информация.

Плочински  отрече всички обвинения.

Той оглави Словашката информационна служба, която отгаворя за контраразузнавателните операции на страната,  в началото на 2020 г. На поста той бе назначен, след като на власт дойде новото правителство на премиера Игор Матович.

Той бе предложен за този пост  от партия “Ние сме семейство” на Борис Колар, която е част от управляващата коалиция.