Янаки Стоилов предложи ВСС да уволни Гешев

Главният прокурор Иван Гешев. [в. "Сега"]

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов внася предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви Стоилов на извънреден брифинг в петък, 16 юли.

„В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт“, обясни Стоилов. По-късно по настояване на Гешев ВСС публикува предложението на Стоилов.

Той е насрочил заседание на Пленума на ВСС на 22 юни и това е първата точка от дневния ред. Според конституционната процедура главният прокурор може да бъде освободен, преди да изтече 7-годишният му мандат, при тежко нарушение или при накърняване престижа на съдебната власт.

След решението на ВСС президентът издава указ.

Стоилов отказа да разкрие подробности за данните в доклада, като каза посочи само, че в него има както медийни публикации, така и информация за огласени данни, събрани със СРС-та, както и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс.

Докладът на Рашков е с обем от над 100 страници. Очаква се вътрешният министър да присъства лично във ВСС, за да защити тезатаси.

Реакцията на Иван Гешев бе очаквана. Неговата  говорителката Сийка Милева каза, че това е политическа атака на служебния кабинет.

„Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР – Бойко Рашков, внася такова предложение във ВСС. Учудени сме от това, защо Стоилов внася сигнала срещу Гешев едва сега – дни преди да изтече мандатът на служебното правителство“, обясни Милева, цитирана от БТА.

Не е ясно откъде Милева е черпи увереност в тезата си, че това са последните дни на служебното правителство. Кабинетът на Румен Радев няма ясно определен мандат. Ако парламентарно представените партии не успеят да се договорят за съставяне на правителство, служебното правителството може да управлява до следващата пролет.

Милева определи действието на Янаки Стоилов като политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар. Тя коментира, че в предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи. Според нея в доклада от близо 100 страници нямало никаква конкретика.

Сигналът на Бойко Рашков

„Известно е, че прокурорите са подчинени на главния прокурор и в много случаи тяхната йерархична зависимост доминира над свободата на волята им да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Това обяснява защо, въпреки обществените очаквания, никой от тях не реагира срещу Иван Гешев, извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес. С недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност той урони престижа на съдебната власт и Президента, но прокурорската колегия на ВСС зае пасивна позиция. Това поставя въпроса дали нейните членове само привидно са на нивото на изискванията за висок професионализъм и нравствени качества“, се казва в сигнала на Рашков, цитиран от „Сега“.

Според сигнала основанията за търсене на отговорност от Гешев „са видими не само за юристите“: „налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване презумпцията за невиновност, уронване престижа на съдебната власт и др“. Рашков напомня и за протестите, на които се иска оставката на Гешев, „което е безпрецедентно в демократичното ни съвремие“. Според него прокурорите в цялата страна бездействат, макар и да могат да разследват престъпно поведение на главния прокурор. Затова и той се обръща към Стоилов, който има право да внесе въпроса във ВСС.

Нарушенията на Гешев са изредени в няколко точки.

1. Разгласяване на данни от досъдебни производства. Тук се цитират СРС-тата, по които протича президентът Румен Радев, както и СРС-тата, които прокуратурата разгласи, за да подкрепи тезата си, че Васил Божков стои зад антиправителствените протести. Като пример са дадени и публикуваните от държавното обвинение разговори в чата между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов.

„Очевидно, че със знанието и по разпореждане на главния прокурор са разгласени сведения, което е забранено със закон“, пише Рашков. Пише също, че „етичните правила забраняват публичните изявления или коментари, чрез които се създава впечатление за пристрастност и предубеденост, което Ив. Гешев знае, но не спазва“. И още: „Неговите изявления и тези на говорителя на прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното съобщаване и чрез тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица, които нямат качеството на обвиняем. Контактите с медиите поставят под съмнение правната компетентност и деполитизацията на главния прокурор и прокуратурата като цяло.“

В сигнала е и нахлуването на 9 юли м.г. по разпореждане на Гешев на служители от Бюрото по защита към главния прокурор в президентството във връзка с претърсвания и изземвания. С това бе нарушен принципът на пропорционалност. Рашков напомня, че в последствие съдът определи задържането на президентските служители Пламен Узунов и Илия Милушев като незаконосъобразно. „Това постави прокуратурата в унизителна политическа обвързаност и урони престижа и авторитета й на независим съдебен орган. Не е известен нито един сходен случай в държава – членка на ЕС. Разпоредената от Гешев акция е безпрецедентна и дискредитира пред обществото и света държавността в лицето на нейните институции“, пише в сигнала.

2. Ив. Гешев неслучайно два пъти отказа да се яви в Европейския парламент пред Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона. Той нарушава принципа за независимост, демонстрира незачитане на разделението на властите, което е проява за политическа ангажираност, твърди още Рашков. Напомня и как в интервю за БНТ Гешев е казал, че не подкрепя принципа за разделение на властите. „Това поставя остро въпросът в състояние ли е главният прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите, или като противник на разделението на властите съдейства за подчиняването им на политическата власт, като вземат процесуални решения под нейно давление. Очевидно второто е верният отговор, което се подкрепя от неизясняването докрай на нито един публично известен случай, свързан с бившия премиер Б. Борисов /къщата в Барселона, пачките и кюлчетата злато в нощното шкафче, списъка с магистрати и политици /38/, притежаващи имоти и сметки в чужбина/“, пише Рашков. И допълва, че въпреки широкия международен отзвук по тях не се получава информация от прокуратурата, разследванията се проточват във времето, а според обществото не приключват обективно.

3. Гешев е въвел свои правила, с които се погазва законовият принцип за случайно разпределението на преписките – с резолюция на административния ръководител, т. е. чрез субективен избор на прокурор. „Единственият извод е, че определени преписки и досъдебни производства представляват особен интерес за него и резултатът по същите е предварително предопределен чрез възлагането им на конкретни прокурори от нарочно създадени „специализирани“ отдели в Софийска районна прокуратура /СРП/ и Софийска градска прокуратура /СГП/“, пише в сигнала.