12 души са обвинени заради изборни нарушения

Най-честите сигнали са за купуване на гласове, агитация и проблеми с машинното гласуване. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Прокуратурата отчете 38 образувани разследвания за нарушения на политическите права на гражданите. 12 души са привлечени като обвиняеми. Разследващите работят по общо 665 преписки.

Тепърва ще стане ясно колко от преписките ще се превърнат в разследвания и колко от тях ще стигнат до съда.

Най-честите сигнали са за купуване на гласове, агитация и проблеми с машинното гласуване.

От 30 до 100 лева на глас 

Членове на секционна избирателна комисия в град Славяново, Плевенско, са арестувани след редица сигнали за купуване на гласове. Полицията претърси домовете им.

Сигнали за купуване на гласове на платформите на коалицията “Изправи се! Мутри вън!“ са  получени и от Русе, където цената на глас бе 30 лв., Стара Загора – 50 лв. и Девня – 100 лв. на глас.  Жалби за контролиран вот има и в Ихтиман, и Асеновград.

В същото време условна присъда от 11 месеца с 3 г. изпитателен срок и лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от 2 г. бе наложена на обвиняем по бързо досъдебно производство. Той е предлагал имотна облага на свои съграждани, ако гласуват в полза на определен кандидат.

Глобени медии заради циклона “Бойко“ и антициклона “Корнелия“

ЦИК обяви, че общо 44 сигнала има и за предизборна агитация. “Не сме разглеждали всички сигнали, но ще продължим да ги разглеждаме”, съобщи комисията.

Коалиция ГЕРБ-СДС подаде жалба до РИК-София за непозволена предизборна агитация в Банкя. Нарушението се състои в неправомерно поставени агитационни материали.

В РИК Сливен са постъпили 18 сигнала за агитация пред изборните помещения или в дворовете на училищата. Подобни сигнали са получени от Котел и от Нова Загора.

До 18 ч. в неделя три медии са глобени по сигнал на БСП за обявяване на социологически проучвания за вота. По-късно бе санкционирана и четвърта медия.

Така изглежда огласяването на резултатите от допитванията в една от глобените медии: “Към 12.00 ч. “циклонът „Бойко“ е свалил почвената влажност до 25%, антициклонът “Корнелия“ – до 17.2% в някои райони. За атмосферния фронт “Мустафа“ и тайфуна „Слави“ резултатите са съответно 9.3% и 13%. Антициклонът “Христо“ е повишил влажността до 0.35%. Депресията “Мая“ и смерчът “Краси“ са почти еднакво ефикасни – 4.72% и 4.55%. Черноморският атмосферен фронт е свалил влажност на 1.9%. Намесват се и нови явления Атмосферният фронт “Костя“ е с 2.1% и веещият от Дубай антициклон “Васил“ – 1.6%.“

Нормативният текст забранява огласяването под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение 24 часа преди изборния ден до обявяване на края му.

Съгласно Изборния кодекс, за нарушението медията може да бъде санкционирана с 2000 до 5000 лева.

Проблеми с машините 

След дълги спорове дали е необходимо машинно гласуване се оказа, че повечето от гражданите предпочитат хартиената бюлетина. Централната избирателна комисия обяви, че от общо около 9400 машини около 400 по една или друга причина не се използват.

В изборния ден избиратели в Добрич се оплакаха, че липсва квадратче с опция “Не подкрепям никого”. При проверката се оказа, че проблем няма, а хората не са се ориентирали правилно при работата с машината.

“Толкова мащабна акция с гласуване с машини няма как да не предизвика както логистични, така и други, технически проблеми”, коментираха от ЦИК.

Коалицията “Изправи се! Мутри вън!” съобщи за поставени огледала в стаичката за гласуване и машина, обърната с екрана към членовете на секцията в квартал “Църква” в Перник. В секцията в село Благоево, Разградско, пък машината за гласуване била обърната с екрана към членовете на комисията.

Подаден е сигнал и че в 24-та секция в 69 училище в 24 МИР – София не са били пуснати машините за гласуване. В секция в столичния квартал “Слатина” имало проблем със софтуера, който отчита гласуването – на екрана на избирателя не са били визуализирани всички партии и коалиции, въпреки че гласоподавателят е прелистил екрана няколко пъти.

Районната избирателна комисия в Кюстендил е препратила по компетентност жалба на кандидат за народен представител, че мъж водел организирано жители от ромската махала “Гиздова” в РПУ-Дупница и заявявал, че ще заплаща таксите им за смяна на документи за самоличност, за да гласуват за определена партия. Сигналът се проверява.