ЕС върви по въже – някои страни настояват за узаконяване на отблъскването на мигранти

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви в сряда, че не само Литва, но и други държави членки имат подобни идеи. [EPA-EFE/VALDA KALNINA]

Преговорите по новия миграционен пакт на ЕС попаднаха в задънена улица, а няколко държави-членки внесоха предложение за узаконяване на отблъскването на мигранти. ЕС ще върви по въже, като се има предвид, че не се очаква съвместен отговор на блока по отношение на миграцията преди изборите във Франция през април 2022 г.

Вдъхновена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Беларус в продължение на месеци използва мигрантите като оръжие в отговор на санкциите, които й наложи Европейският съюз.

Хиляди мигранти пристигат със самолети в Беларус и след това са изтласквани през полските, литовските и латвийските граници от местните власти.

Литва предложи да се променят съществуващите правила в общността за миграцията, за да се узаконят отблъскванията на незаконни мигранти, когато в една държава е обявено извънредно положение.

„В такива ситуации, когато е налице екстремна ситуация и нелегалните мигранти се използват като инструмент за оказване на натиск, държавите имат право да вземат такива решения, които сме взели в нашето национално законодателство“, каза литовският вътрешен министър Агне Билотайте.

На въпрос на EURACTIV, заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви в сряда, че не само Литва, но и други държави-членки също имат подобни идеи.

„В основата на това твърдение е, че е напълно различно да се справяш с молбите за убежище, отправени от хора на границата индивидуално и с хиляди отчаяни хора, които са докарвани с автобуси, а много често с полицейски коли, и са избутани през границата“, каза той.

„Има разлика между тези два случая и ние трябва да я разрешим“, обясни еврокомисарят и добави, че отговорът на всички тези въпроси е предложеният от Комисията пакт за миграцията.

По рано говорител на ЕС категорично отхвърли опитите за превръщане на хората в инструменти за политически цели, но не даде ясен отговор за позицията на ЕС по въпроса.

„Не можем да приемем каквито и да било опити на трети страни да подбуждат или да насърчават незаконната миграция към Европейския съюз. Това, което е необходимо е твърдо управление на границите, но и пълно зачитане на основните права на мигрантите, като надлежно се отчитат специфичните нужди на уязвимите хора“, каза представителят на ЕС пред EURACTIV.

„Ние работим в тясно сътрудничество с литовските власти, за да ги подкрепим при ефективното управление на външната граница на блока, в съответствие със законодателството на ЕС, при пълно зачитане на основните права на хората и осигуряване на ефективен достъп до процедурата за убежище“, добави говорителят.

Междувременно група мигранти, сред които и малки деца, които в понеделник бяха транспортирани до Михалово,  бяха върнати обратно на границата с Беларус в сряда, потвърди Катажина Зданович, говорител на полската гранична охрана в Подляшко, съобщи TVN24.

„Искаме да останем тук и да станем полски граждани, но не ни е позволено. Когато отидем в Беларус, там ни бият, вземат ни парите и ни изпращат обратно в Полша. Тези деца не могат да ходят. Те ще умрат в гората“, каза Суат, един от мигрантите.

Полската гранична охрана съобщи, че е предотвратява от 200 до 500 опита за незаконно преминаване на границата всеки ден. От началото на септември около 5000 опита са осуетени.

Въпреки това много мигранти успяват да избягат от полската гранична охрана.

Всеки ден около 500 души кацат в Минск и им се обещава, че ще бъдат откарани до Германия. На тях им се казва, че след като успешно преминат границата с Полша, им трябват само три дни, за да пристигнат на германската граница. За сравнение по балканския маршрут са необходими около 30 дни.

Комисарят по въпросите на миграцията, Илва Йохансон, ще пристигне във Варшава в четвъртък, за да обсъди отблъскванията на хора по границите и смъртта на мигранти на полско-беларуската граница. Ще стане въпрос и за потенциалното участие на граничната агенция на ЕС Фронтекс за наблюдение на ситуацията.

Предвижда се Йохансон да се срещне с полския вътрешен министър Мариуш Камински.

До момента се съобщава за петима загинали на полско-беларуската граница.