Важна пресконференция за Фон дер Лайен

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Ако на журналистите отнемат гласа, значи няма демокрация. Убийстовото на журналисти не е нищо друго, освен демонстриране на сила на мафията.

Дафне Каруана Галиция беше убита на 16 октомври 2017 г. Мощна експлозия остави нейното Пежо 108 разпръснато на парчета в близост до дома ѝ в Бидния, селце в севернa Малта.

Синът й Матю се е намирал на 80 метра от мястото на взрива. Той написа тогава във Facebook „Огледах се наоколо и видях части от тялото на майка ми навсякъде около мен“.

Дафне имаше блог, наречен „Текущ коментар“.

Познавах този блог много добре. Преди няколко години ме посъветваха да търся информация за Малта от него, вместо в официалните медии на острова.

Всички в Малта четяха блога ѝ, което вероятно означава, че другите източници на информация не са били толкова добри. И до нес нищо не можа да замести Дафне и нейния блог.

Ако отворите блога ѝ днес, ще го намерите замръзнал в деня, в който Дафне намери смъртта си, с текст, публикуван по-малко от половин час преди експлозията. Заглавието на последния пост е „Този ​​мошеник Скембри бе в съда днес, пледирайки, че не е мошеник“.

Е, днес Кийт Скембри, главен помощник на премиера Джоузеф Мускат, е в центъра на вниманието.

Магнатът Йорген Фенех беше арестуван, в опит да напусне Малта с яхтата си и в неделя бе обвинен в съучастие в убийството на Дафне. Според полицейски източници, Фенех твърди, че Скембри е „истинският човек” зад убийството.

Скембри подаде оставка миналата седмица, заедно с министъра на туризма Конрад Мици. Дафне беше писала, че Скембри и Мици са замесени в корупция, твърдение, което и двамата отричат.

Скембри беше арестуван миналата седмица, разпитан в продължение на два дни и освободен без повдигнати обвинения, подхранвайки обвиненията за прикриването му.

Това е същността на проблема.

В Малта е много лесно да се избегне съдебната система. Европейският парламент изготви няколко доклада, сочещи сериозни проблеми с правоприлагането, които биха могли да бъдат наречени „системни“.

Това означава, че Малта е “достойна”, заедно с Полша и Унгария, за процедурата по член 7.

Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията, отговарящa за ресора „Ценности и прозрачност“, заяви на срещата на върха на FT ETNO, че провалът на Малта да въведе реформи в прокуратурата, така че делата за корупция да бъдат разследвани, може да послужи като основа за задействане на член 7.

Случаят на Малта се очертава  ключов, в момент, когато Комисията на фон дьо Лайен заема мястото си. Новият председател на Комисията ще се изправи пред пресата днес (4 декември) в Брюксел.

Много от въпросите ще са за Малта. Фон дер Лaйен трябва да насърчи Йоурова да си свърши работата. До момента, твърди се, Юнкер я възпираше. Българите го бяха усетили.