Европейските фондове – gangsta’s paradise

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

В мафиотските среди в Европа водещата новина тези дни е, че ЕС напълно е загубил разсъдъка си. Блокът ще изплати на държавите членки, освен обичайните средства, с които мафията е свикнала, допълнителни 750 милиарда евро.

Източването на европейските средства вече е национален спорт в много страни. И е толкова лесно. Можете да излъжете Брюксел по толкова много начини. Вземете  за пример селскостопански субсидии.

Погледнато от сателит (както прави ЕС), разликата между брануване и оране трудно се различава – земята просто се оцветява от зелено в кафяво. Необходимо е съвсем малко усилие да получите селскостопански субсидии за земи, които изобщо не се обработват (страничният ефект е унищожаване на пасища и естествени местообитания). И това работи. Олигарсите, заграбили земи, го правят непрекъснато, прибирайки милиони в джоба.

Просто отидете до което и да е село. Отидете в местната кръчма, чуйте хората. Аз понякога го правя в страната, която познавам най-добре, България. Местните могат да ви кажат всичко. Всички знаят кой е местният земеделски магнат и как изкарва парите си. Но те няма да кажат нищо публично. Прекалено опасно е.

Полицията знае всичко, разбира се, но тя няма да направи нищо, защото единствено следва инструкции.

Земеделските магнати използват забранени пестициди (убивайки милиони пчели) само защото така е по-лесно. Няма значение, че продуктите, които консумираме, може да са отровни. Подобни случаи бяха докладвани наскоро в България и Хърватия.

Олигарсите, заграбили земи, не се страхуват от наказание, защото подкупването на магистрати е евтино. В страните, където властва мафията, не е нужно да наемате адвокат, защото може да купите съда. ЕС винаги отбелязва, че разследването е в компетенцията на националните власти. Само че националните власти се разбират чудесно с мафията. А и в крайна сметка това са пари на Европейския съюз. На кого му пука?

Ако споменете ОЛАФ пред местните мафиоти, те ще ви се изсмеят. Службата на ЕС за борба с измамите е смехотворна. Дузина разследващи журналисти вършат по-добра работа от ОЛАФ в разкриването на корупцията. Но това няма значение, защото нещата просто не се променят.

По дефиниция мафията е международна. И е несъкрушима: почувства ли се по-несигурна в една държава, тя премества същите схеми в друга. Напоследък италианската мафия бележи много успехи в Източна Европа. Това можеше да остане напълно незабелязано, ако словашкият журналист Ян Куциак не беше убит през 2018 г., точно защото разследваше тази връзка.

На теория европейските средства трябва да бъдат най-добре изразходваните пари. Те следва да увеличават добавената стойност на единния пазар и на политиките на ЕС, насочени към запазването на екосистемите на планетата ни и спасяването ни от самоунищожение.

Европейските пари не бива да влизат в джобовете на онези, които присъстват на срещите на върха на ЕС в ролята на национални лидери. А как са станали такива? Защото могат да си купят избори, медии и безнаказаност – вероятно отново с парите на ЕС.