За разделението на властите

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.

В сърцето на Европейския съюз се появи още един задушаващ и потенциално смъртоносен вирус. Той заплашва разделението на властите, както го познаваме от трактата на Монтескьо “За духа на законите”. Освен ако Европейският съюз, неговите институции и политическите му партии (най-накрая) не му се противопоставят.

В понеделник (30 март) унгарският парламент одобри нови извънредни правомощия, които ще дадат право на управляващата партия “Фидес” на Виктор Орбан да управлява с укази за неопределено време. Цялата опозиция гласува против законопроекта, но без успех.

Новият закон включва затвор до пет години за разпространение на дезинформация и до осем за нарушаване на карантината, въведена с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса в Унгария.

Преди осемдесет и седем години в Германия, на 23 март 1933 г., всички парламентарни групи гласуваха за Закона за предоставяне на извънредни пълномощия (Ermächtigungsgesetz), даващ власт на Хитлер. Изключение направиха само комунистите, които вече бяха изгонени от парламента, и социалдемократите, преследвани от нацистките щурмоваци.

За период от четири години законът даде право на правителството да приема закони без участието и одобрението на Райхстага.

Законът за предоставяне на извънредни пълномощия ефективно прехвърля цялата власт в държавата на националсоциалистическото правителство и следователно на Хитлер. Така той създава решаващите законови предпоставки за установяване на тоталитарната власт на нацистите.

Може би е бъдеща задача за историците да направят паралела между случващото се в Унгария в момента и това, което се е случило в Германия преди 87 години.

Но е работа на журналистите сега да предизвикат Европейския съюз и най-вече ЕНП, където германските консерватори от Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) са най-голямата партия. Въпросът защо търпят политически лидер, който за десет години на власт е отговорен за множество атаки срещу върховенството на закона в областта на правосъдието, гражданското общество и свободата на словото, трябва да бъде поставен.

Тук не броим дългия списък на унижения, пред които Орбан е поставил ЕС. През 2017 г. той организира рекламна кампания под лозунга “Да спрем Брюксел!”. След това издигна гранична ограда, остро критикувана от Европейската комисия – само за да поиска пари от същата Комисия за “защитата на външната граница на ЕС”.

ЕС има институционални и законодателни инструменти, както и финансов лост за действие. Защо тогава не ги използва? Къде са реакциите на лидерите на ЕНП и преди всичко на нейния председател и член на ХДС Манфред Вебер?

Гражданите на ЕС очакват европейските лидери да се заемат ясни и категорични позиции и да защитават техните ценности.

Наистина ли е необходимо да си припомняме, че основополагащата идея, върху която Европейският съюз е създаден, е тази за демокрацията, мира и свободата? Наистина ли е необходимо да си припомняме, че тази идея се основава на разделението на властите, залегнала в трактата “За духа на законите” на Монтескьо?

Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен излезе с изявление, в което казва, че Комисията “ще следи отблизо в дух на сътрудничество прилагането на извънредните мерки във всички държави членки”. Същевременно тя подчерта, че е от изключително значение, че извънредните мерки не са за сметка на нашите фундаментални принципи и ценности.

Фон дер Лайен не спомена Унгария или нейния лидер. Това ли е най-доброто, на което могат да се надяват европейските граждани?

На 23 март 1933 г. само председателят на социалдемократическата германска работническа партия Ото Велс прави смело изявление срещу Закона за предоставяне на извънредни пълномощия. В речта си той оправдава позицията на фракцията си с ангажираността към демокрацията, човечеството и справедливостта. В същото време Велс осъжда несправедливостите, извършени или толерирани от националсоциалистическото правителство от идването му на власт.

“Чрез изборите на 5 март управляващите партии спечелиха мнозинството и по този начин възможността да управляват, спазвайки стриктно конституцията. Когато съществува такава възможност, съществува и задължението тя да бъде използвана. Критиката е полезна и необходима”, заяви Велс.

Той пита защо Националсоциалистическата партия решава да използва Закона за извънредни пълномощия като подчертава, че законодателните инструменти вече са налице:

“Ако господата от Националсоциалистическата партия искаха да извършват социалистически дейности, те нямаха да имат нужда от Закона за извънредни пълномощия. Те биха били уверени в голямото си мнозинство в парламента. Всяко предложение, направено от тях в интерес на работниците, земеделските производители, висококвалифицираните служители, държавните служители или средната класа, може да бъде одобрено, ако не единодушно, то със сигурност с огромно мнозинство” подчертава той.

Тогава Велс изрича фразата: “Свободата и живота могат да ни бъдат отнети, но не и честта ни”.

В ръцете на европейските институции и политически партии и по-специално ЕНП, е да запазят честта на Европейския съюз. Нашата чест.