Иван Гешев в огледалния свят

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Гешев в европарламента на 3 декември 2019 г.

Избраният за главен прокурор на България Иван Гешев получи бойно кръщение в Брюксел, където в два последователни дни (2-и и 3-и декември) бе участник в две съвършено различни събития.

Първото беше така наречена „конференция“, имаща за цел да убеди страните-членки в необходимостта от отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка. За нея вече разказахме.

Характерното бе, че това събитие на територията на Европейския парламент бе изцяло организирано от българска страна (евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев). Присъстваха поканени от него хора, впрочем всички присъстващи бяха българи, с изключение на един представител на Европейската комисия. Радев беше пропуснал (дали нарочно?) да покани постоянно акредитирани в Брюксел български журналисти, а вместо това беше докарал шест телевизии от България.

В събитието, огранизирано от Радев, нямаше време за въпроси и отговори, всеки си прочете предварително написания текст и всичко мина гладко. Съвсем като в България.

Второто събитие беше по правилата на Европейския парламент, за него се знаеше предварително, в него присъстваха членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и всеки друг, който е проявил интерес, за него има пълен видеозапис, който всеки може да види, ако не се доверява на разказите на медиите за него.

Към Гешев имаше въпроси, и разбира се, те не му бяха приятни – за “Апартаментгейт”, както скандалът стана известен дори в Брюксел, за обвинения, че евродепутатът Емил Радев (домакин на Гешев и навремето също спряган за поста) е поискал 4,5 милиона евро за освобождаването на либийския танкер Бадр, за начина, по който беше избран – без конкуренция, за протестите, съпроводили неговия избор.

Гешев отговори в типичен за България стил, който обаче едва ли върши работа в Брюксел. Част от твърденията той окачестви като „невярна“, „спекулативна“ и „дълбоко невярна информация“, за друга част каза, че вече е обяснил по телевизията (все едно, че в Брюксел гледат БНТ), за протестите каза, че не са масови, и че ако има недоволни, това значело, че прокуратурата си върши работата добре. За танкера Бадр каза, че прокуратурата няма доказателства за извършени незаконни действия. Повтори, че процедурата за назначаването му била безпрецедентна, че бил отговорил на над 150 въпроса. Подобно на премиер Борисов, вместо доказателства за борбата с престъпността по високите етажи във вид на ефективни присъди, той се измъкна със статистика – замразени активи за 4 милиарда, предявени искове за 3 милиарда.

Извън залата, личеше, че Гешев е изнервен. Разказвайки виц, той намекна, че критиците му развалят имиджа на България. Тази теза напоследък е на мода в България, тя бе изразена и от Цацаров в Брюксел, който разви тезата, че в името на великата цел за свалянето на мониторинга, критиците трябва да млъкнат.

Гешев, Цацаров и Борисов могат да бъдат доволни само от едно. Положението в Малта след последните разкрития около убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция е такова, че в момента темата за върховенството на закона в България е на втори план.