Лошото ченге, още по-лошото и Виктор Орбан

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Постоянство на обектите: способността да се разбере, че нещата продължават да съществуват, дори ако не можем да ги видим – способност, придобита в процеса на детското развитие.

Докато новата Европейска комисия излиза от поредната си криза, разбирането на концепцията за постоянството на обектите е умение, което ще бъде крайно необходимо за справяне с кризата на върховенството на закона. А тя се развиваше в страните членки много преди разпространението на коронавируса.

Комисарят, отговарящ за европейските ценности и прозрачността, Вера Йоурова посочи  в Европейския парламент миналия четвъртък (14 май), че очаква Унгария да се “върне поне към старото си нормално състояние”.

В случая на Унгария “старото нормално” е одисеята около член 7; отказът да се предоставят разпоредени от съда компенсации, принуждаването на театрите да избират между независимост и държавно финансиране и налагане на ограничения върху финансирането на НПО.

Още на следващия ден (15 май) премиерът Виктор Орбан обяви плановете си да прекрати извънредните правомощия, предоставени от парламента на правителството му още в края на май. Той добави, че критиците ще трябва да се извинят.

Докато европейското законодателство беше поставено на пауза заради COVID-19, унгарският парламент ускори законотворчеството. Примери за това са подписването на договора за железопътна връзка Будапеща-Белград с Китай, орязването на правата на LGBTI общността и опита да се премахнат забраните, наложени от опозицията, за строителство в столицата.

Цялото това законодателство обаче до голяма степен мина незабелязано от Брюксел.

С временно преминаващия шок от коронавируса и признаците, че абсолютната власт в Унгария наистина ще приключи, Европейската комисия може да се изкуши да почувства облекчение.

Стратегията “лошо ченге, още по-лошо ченге” обаче не е непозната на Орбан. Той представя неприемливо за Брюксел решение само за да се откаже от него по-късно.  Същевременно въвежда нови инструменти за постигане на същите цели.

Миналата есен Орбан се отказа от идеята за създаване на силно критикуваната система  за контролираните от правителството административни съдилища, които да работят по чувствителните дела за публичната администрация. Само седмици по-късно обаче правителството въведе нови правила, засягащи независимостта на съдебната власт в законопроект от 200 страници.

Законопроектът позволява политически чувствителните дела да се решават от Конституционния съд, за който се твърди, че е под влиянието на правителството.

Дори след като управлението с укази в Унгария приключи и правомощията се върнат обратно на парламента – в който управляващата партия “Фидес” притежава 2/3 конституционно мнозинство – някои от промените, въведени с извънредния закон, като криминализирането на дезинформацията по време на криза, ще останат.

В действителност нещата в Унгария не могат да се върнат към “старото нормално състояние”.

Докато Европа е изправена пред безпрецедентна икономическа, здравна и институционална криза, унгарски граждани бяха задържани за изразяване на лични възгледи в социалните мрежи. Те бяха свидетели как правителството им поема пълен контрол над институциите, отклонявайки всякаква критика, позовавайки се на “лов на вещици”.

Остава да разберем дали Европейската комисия ще осъзнае, че доката поредната остра криза с отношенията с Будапеща настъпва и отминава, влошаването на стандартите за върховенството на закона в страната не е спирало.