Американският посланик: Фокусът ни е върху ендемичната корупция в България

Посланик Херо Мустафа. [Фейсбук/Посолство на САЩ]

Фокусът на санкциите срещу Делян Пеевски и Васил Божков е корупцията. Това коментира американският посланик Херо Мустафа, която се срещна в сряда вечерта с български журналисти след решението на САЩ да наложат санкции върху два от най-богатите българи. На срещата бе и Пол Ахърн, който високопоставен служител в Министерството на финансите във Вашингтон и е участвал в проучването по българския казус

“Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата“, каза Ахърн.

САЩ няма да предоставят цялата информация на българската прокуратура, а властите в София на първо време ще имат достъп само до официалното съобщение.

Ахърн коментира, че при проучването на Божков и Пеевски са използвани всякакви източници на информация – отворени данни,  журналистически публикации, данни от чуждестранни партньори и информация от американските институции

Един от любопитните акценти бе, че американската посланичка е провела срещи с много влиятелни фигури в София, но не и с главния прокурор Иван Гешев, въпреки че посланието е насочено към борбата с корупцията. Херо Мустафа се е срещнала с посланици от съюзнически на САЩ държави, президента, правителствени служители, лидери на различнии партии, включително Бойко Борисов, както и активисти от гражданския сектор.

“Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник“, каза Мустафа и подчерта, че корупцията в България е ендемична.

Оценката, че корупцията е присъща за средата в България, бе направена за първи път в доклад на Държавния департамент преди година.

В отговор на въпрос какъв сигнал САЩ отправят към българския политически елит, посланик Мустафа обясни: “Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция.  Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика  и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички наобходими реформа, за да може наистина да се преследва корупцията“.

Засега няма ясно оценка какви активи ще бъдат замразени в САЩ. Пол Ахърн няколко пъти отказа да отговори на въпроса колко време е отнело проучването преди американското правителство да вземе това решение.