Има ли държавен чадър над забранените от ЕС пестициди?

Кадър от филма на Валя Ахчиева "Натровени деца за европейски пари“.

Държавен чадър върху употребата на забранени от ЕС пестициди, конфликти на интереси, източване на европейски средства и пълно пренебрежение за живота на пчелите и здравето на хората разкрива Валя Ахчиева в новия си филм “Натровени деца за европейски пари”.

Последните къщи в малкото градче Долна Митрополия край Плевен са на самия път. От другата страна на шосето са поляните и футболното игрище. А до тях са нивите. Сега в тях се полюшват слънчогледи, но преди са били засети с ечемик и пшеница.

На 25 април миналата година, деца си играели на поляните. Подготвяли се за празник. И брали цветя за майките си. Видели трактор, който пръскал с нещо съседните ниви.

А на другата сутрин

ДВЕ МАЙКИ ПРЕЖИВЕЛИ УЖАС!

Едната е майката на малкия Милен. Самото дете си спомня, какво се е случило с него в оня ден:

“Отрових се” – така ми отговаря Милен. А майка му Ася Асенова разказва, как само няколко часа след като детето се прибрало от поляната, тя забелязала, че лицето му  почервеняло и се подуло. А Миленчо проплакал:

“МАМО, НЕ МОГА ДА ДИШАМ!”

Уплашили се родителите, грабнали детето и веднага отишли в Спешното отделение в Плевен. Там го изследвали и казали,

ЧЕ ДЕТЕТО Е НАТРОВЕНО,

но не знаят от какво. Изписали му инжекции, лекарства, капки и ги изпратили вкъщи. Родителите пазят и документа от болницата. Сами поели лечението на Милен и никой не им бил обърнал внимание.

А другата ужасена майка е на най-пострадалото от четирите деца в Долна Митрополия.

С Албена Симонева отиваме в детската градина, за да ни покаже белега върху лицето на 6-годишната си дъщеря Алехандра.

Впрочем, и двете майки подписаха пред мен декларация, че са съгласни да снимаме и да разпитваме децата им за този инцидент в нашето разследване.

Веднага видях белега от изгорено върху лицето на детето. Майката го описа с ръка пред камерата, разказвайки, как в оня ден, децата сами видели и машината, която пръскала с нещо ечемика. Но никой преди това не предупредил хората, които живеят в последните къщи на Долна Митрополия, че ще пръскат с отрова. Това твърди майката Албена. А малката Алехандра  възкликва: “Пареше ми лицето тук!

ТО,… МНОГО БОЛИ, КОГАТО  ПАРИ!

А ние събирахме цветя за майките! И… се отровихме!”

Виждам, че белегът на детето почти е изчезнал. Младата кожа бързо се възстановява. Но токсичната субстанция засяга и други органи и системи. Питаме за това и детската учителка на Алехандра в Детска градина “Здравец” – Невена Маринчева.

“Имаше наистина такъв случай. Тя беше цялата обрината. Много зле се чувстваше и я водиха на доктор. Направо си беше изгорено! И личицето, и ръцете, и гушката! Навсякъде!

БЕШЕ НАИСТИНА МНОГО ЗЛЕ!

Тя и отравяне получи! Но, Слава Богу, … дълго беше лечението и – месец, два, да не би и повече. Да!”

В деня на инцидента – 25 април 2019 г., не само деца са били натровени и с алергична реакция.

Много пчели са умрели. И всъщност, пчеларите в Долна Митрополия са надали вой. Заради отровените пчели. Но само един от тях – Мирослав Маринов е могъл да плати всички разходи, за да стартира процедурата по закон – “държавата прави проверка при подмор на пчели”.

И както разбрахме и в други случаи на отровени пчели в Плевенския регион години наред, когато земеделци пръскат нивите със забранени за ЕС препарати за растителна защита, ние сега за пореден път гледаме филма: “Държавата срещу пчеларите-жалбоподатели”! Вместо филмът да се казва: “Държавата срещу нарушителите на европейски забрани”.

Но, в случая с Долна Митрополия, държавата застава срещу четири натровени деца!

Инцидент с токсични препарати, предизвикали алергична реакция, за която никой лекар не може да каже, колко близо е бил алергичният шок!

И вече една година и три месеца по-късно, никой в държавата не си е мръднал пръста да разследва инцидента с децата!

Нещо повече!

Когато сега, ние тръгнахме да направим това – един контролен

АДМИНИСТРАТИВЕН ОРГАН НИ НАПИСА БЕЗОЧЛИВА ЛЪЖА!

Когато срещу пострадали деца е сложен държавен чадър над нарушителите, това ние наричаме… наглост!

А пчеларят Мирослав Маринов от Долна Митрополия разказва пред нас, че тогава, на 25 април миналата година, по време на много силен вятър, земеделският производител е ръсил с препарати ечемика и пшеницата в тези две ниви. И започнало тотално измиране на пчелите пред кошерите. Показва ни и кадри от тогава с умрели и умиращи пчели. Той впоследствие разбрал, че има и пострадали деца, които си играели на поляната. Но, толкова много време след инцидента нищо не се е случило. Нищо не се променило. Само бездействие на държавата и на институциите. Всичко било пълен абсурд! Вместо да се решат проблемите на пчеларите с техните щети, изведнъж контролните органи започнали проверки по пчелините. Дали не са били по европейски програми? И обърнали всичко. Не търсели причината и реалната вина. Не търсели защо има пострадали деца. Медиите дошли, отразили случката, вдигнал се шум за два-три дни и после… всичко притихнало!

„Белегът  ще остане завинаги на детето!” – гневи се Мирослав. И обобщава:”  А  на държавните институции ще остане едно

НАГЛО ДЪРЖАНИЕ И ПОВЕДЕНИЕ СПРЯМО НАС!”

Кой е собственикът на двете ниви, в които трактор е пръскал ечемика и пшеницата, кой знае с какво, след като деца са натровени, а купища пчели са умрели? Кой обработва тези ниви?”

И кой отговаря по закон за безопасността на хората, пчелите, земята и природата?

С този въпрос отиваме в Общинската служба по земеделие в Долна Митрополия.

Началникът там Диана Якимова много пестеливо отговаря, че собственик на двете ниви бил Стефан Стоянов, но в момента на проверката все още нямало сключен договор за наем с друго лице. И затова били приели, че собственикът си обработвал сам земята. Едва на следващия месец май бил представен  договор с наемателя – фирмата „Хелга – Светла Стоянова”. Питам началничката на земеделската служба, дали Светла Стоянова е майка на Стефан Стоянов?

Но тя отказа да ми отговори на този въпрос. Мислела, че аз сама трябвало да си проверя това.

Е, проверих. Долна Митрополия е малко градче. И хората веднага ми казаха, че всъщност Стефан е син на Светла Стоянова, чиято е фирмата „Хелга – Светла Стоянова”.

А освен това ми се стори, че в Общинската земеделска служба, сякаш се опитват да ми отклонят вниманието от фирмата. И ме препращат сякаш да търся в София собственика на двете ниви – Стефан. Защото, в Протокола за вземане на растителна проба  от контролния орган – Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, дирекцията в Плевен, пише, че Стефан живее в София.

Той бил обработвал земята – така ми отговориха в земеделската служба. Но от електронната система на същата служба, аз виждам, че фирмата, която е заявила обработването на тези две ниви през стопанската 2018-та-2019-та година е фирмата „Хелга-Светла Стоянова”!

Защото ечемикът и пшеницата са есенни култури. И фирмата ги е заявила за обработка още предишната есен на 2018-та.

Така че, според данните в земеделската  електронна  система,

МАЙКАТА ОБРАБОТВА НИВИТЕ НА СИНА СИ.

И същата фирма е бенефициент по Програмата за развитие на селските райони, както и по директните плащания.

И не в Долна, а в Горна Митрополия била зърнобазата на фирмата „Хелга – Светла Стоянова”. Била голяма, модерна селскостопанска база, изградена с европейски пари.

Отиваме в Горна Митрополия.

И докато пътуваме натам, търся в Интернет нещо за майката Светла Стоянова. И… изненада! Оказва се, че тя не е неизвестна жена! Била обявена от вестник „Български фермер” за…

„АГРОБИЗНЕСМЕН НА 2018-ТА ГОДИНА”!

И тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов и е връчил статуетката!  Ето и заглавията в медиите, които са истински суперлативи:

„От нивата до червения килим”, „ Дамите в селското стопанство”, „Светла Стоянова спечели „Агробизнесмен на годината”…

Питам се, как е възможно, агробизнесдамата на 2018-та година, само 5 месеца след червения килим, да се свързва с такъв инцидент с натровени деца? И никой досега в България, съвсем никой, да не я попита:

„Кажете, механизаторът Боян Лазаров, който се е подписал върху Протокола за вземане на растителни проби от нивите същия ден на инцидента, като представител на земеделския производител – той ли пръска с Вашия трактор ечемика като Ваш служител?”

Вече сме в Горна Митрополия и сме пред  зърнобазата на фирма „Хелга-Светла Стоянова”. Виждаме, че тук кипи усилен труд. Не само силози и техника има. Има и хотел. Има и лъскава сграда за офис.

Към нас приближава голям джип. Оказва се, че това е съпругът на Светла Стоянова. Питам го за нея. Тя била в офиса. Питам го и за зеления цвят, в който е боядисана сградата: „Това означава ли, че земеделието на фирмата е екологично?” След кратко двоумение, съпругът отговаря, че зеленото било цветът на фирмата „Хелга – Светла Стоянова”.

И джипът подминава. А ние приближаваме офиса и приготвяме с оператора  маските за лицата си. Само че, вратата на офиса беше заключена. И докато оглеждах прозорците нагоре, изведнъж отвътре гръмна мощен глас. На жена.

  • Аааа, нямате право да ми снимате имотите!”

Обяснявам на невидимия женски глас, че търсим госпожа Светла Стоянова.

/А гласът отвътре зад открехнатия прозорец отново гърми:

– Аз съм! Но, не можете да ме питате нищо!

– Защо?

– Защото в момента сме в изолация и не може да ни видите!

– Как сте в изолация? – отново питам отвън, разговаряйки през прозореца.

– Така! Ето, вижте ме на какво приличам! Вижте ме! Виждате ли?

А аз, колкото и да се напрягам  да видя нещо през мрежата и прозореца – не виждам. И си признавам:

– Не! Не виждам!

– Е, ами да виждате! – прогърмява отново гласът на „Агробизнесдамата на 2018-та година в България”.

Дали Светла Стоянова е в изолация от коронавируса или е в изолация от истината – не разбрахме. Но ние продължихме  да търсим истината в София – в Държавен фонд „Земеделие” и в Българската агенция по безопасност на храните – и двете институции са под шапката на Министерството на земеделието, храните и горите.

От Държавен фонд „Земеделие” отказаха да застанат пред камера, но отговориха на всички мои въпроси към изпълнителния директор Васил Грудев.

А тези въпроси са особено важни:

Бил ли е служител на  Фонда синът на Светла Стоянова – синът Стефан? Кога е напуснал Фонда и започнал ли е работа в една консултантска фирма? Консултирал ли е той много спечелени проекти във Фонда на много фирми в страната?

И още!

Работи ли сега, в момента във Фонд „Земеделие”, зетят на Светла Стоянова? Зетят Ивалин?

Да. Достигнах до информация, че в момента във Фонд „Земеделие”

РАБОТИ ЗЕТЯТ НА СВЕТЛА СТОЯНОВА – ИВАЛИН.

Работел в отдел „Пчеларство”! Какво съвпадение по темата за отровените пчели! Казусът става още по-скандален!

А от отговорите на Фонд „Земеделие” научавам, че

СИНЪТ НА СВЕТЛА СТЯНОВА – СТЕФАН СТОЯНОВ,

наистина е работил в ДФ”Земеделие”, като старши експерт в Дирекция „Сапард”. Договорът му бил прекратен по взаимно съгласие на 15.01.2013 година. Но, аз знаех, че след това  бившият служител на Фонда е станал собственик и управител на консултантска фирма „Плевен Агро Консулт” ЕООД. А преди, докато Стефан е работел във Фонда, фирмата  била собственост на сестра му Гергина. И от Фонд „Земеделие” потвърждават, че техният бивш служител с фирмата си е извършвал консултантска дейност по „Програмата за развитие на селските райони”.

И ФИРМАТА БИЛА КОНСУЛТАНТ

по общо …207 проекта, за двата програмни периода!

От тях били одобрени 176 проекта, а 31 са били отхвърлени.

Това е внушителен процент на одобрени проекти с консултант само една фирма! Над 80%!

На въпроса ми

ДЕКЛАРИРАЛИ ЛИ СА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

синът Стефан и зетят Ивалин, от Фонда ми отговориха, че са започнали моментална проверка за това и ще ме уведомят за резултата.

А фирмата „Хелга-Светла Стоянова” е получила близо 1 милион 300 хиляди лева по схеми на директните плащания само за последните две финансови години – 2018-та и 2019-та.  И е заявила за обработка през 2018-та година над 21 хиляди декара земя! Това е много!

И ФИРМАТА Е ПОЛУЧИЛА  БЛИЗО 1 МИЛИОН 449 ХИЛЯДИ ЛЕВА

за селскостопанска техника по мярка 121, за периода 2007-2013 година – за 2 трактора, 2 плуга, 3 силоза и оборудване в тях.

Сумата е платена през 2011 година.

На фирмата са правени само две проверки, като втората е била през 2011 година, във връзка с изграждането на силозната стопанство.

На въпроса ми – правени ли са и проверки за непозволени земеделски практики за третиране на площи със забранени за ЕС препарати, от Фонд „Земеделие” ми отговарят, че те нямали ангажимент за това през 2018-та и 2019-та година.

Това било ангажимент на БАБХ.

По закон, Агенцията по безопасност на храните е контролният административен орган, който отговаря за това, с какво се третират земеделските площи и дали това носи риск за хората и природата?

Затова звъня по телефона на Юри Ташков – началник на отдел „Растителна защита” в Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен.

Питам го, защо в деня на инцидента, той не е взел арбитражни проби от растенията във въпросните две ниви край Долна Митрополия и от пчелните трупчета?

Защо е взел само една проба, която дори е престояла в хладилника на пчеларя Мирослав, вместо да стои във фризера на Агенцията по безопасност на храните в Плевен? И самият пчелар  я изпратил за анализ в акредитираната европейска  лаборатория  „Приморис” в Пловдив.

Отговорът на държавния служител беше много кратък – защото през миналата година, редът за вземане на проби бил различен от този сега.

И изпълнителният директор на БАБХ – д-р Паскал Желязков отказа да застане пред камера. Отговориха ми писмено , че „На база на извършената проверка по жалба за подмор на пчели от собственик на пчелин в гр. Долна Митрополия е констатирано само едно нарушение. Това, че нямало уведомление по съответния ред за извършване на растително-защитни мероприятия. Бил съставен акт на нарушителя – ЕТ”Хелга – Светла Стоянова” и била наложена санкция за 2400 лв. Сумата била платена от фирмата-нарушител.

Собственик на полетата бил Стефан Стоянов, а наемател е фирмата „Хелга-Светла Стоянова”.

При инспекцията били взети проби от пчелите и растенията и били изпратени за анализ в лабораторията „Приморес” в Пловдив.

В растителната проба било установено наличие на карбендазим и беномил, епоксиконазол, тиофанат-метил и флорасулам. Всички те били разрешени за употреба в ЕС и в България.

А при анализа на пробата на умрели пчели са установени активните вещества клотиниадин и тиаметоксам.”

Накрая от Агенцията по безопасност на храните ми пишат:

„Поради липса на съвпадение при анализа на растителна проба и от пробата на умрели пчели, съгласно законодателството,

НЕ Е СЪСТАВЕН АКТ.”

Самият контролен орган пише, че са открили в трупчетата на пчелите забранените вещества тиаметоксам и клотиниадин, но не съставят акт на фирмата!

Само повтарят мантрата:” Няма съвпадения между пробите в растенията и пчелите, следователно – няма проблем!”

Само че,… има проблем!

ИМА БЕЗОЧЛИВА ЛЪЖА В ОТГОВОРА!

Агенцията по безопасност на храните ми пише:

„Всичките вещества в растителната проба

СА РАЗРЕШЕНИ ЗА УПОТРЕБА В ЕС И В БЪЛГАРИЯ”!

Не е вярно това!

Две от тях

СА ЗАБРАНЕНИ ЗА УПОТРЕБА В ЕС!

А едното и в България!

Откритият  в растителната проба карбендазим, не е разрешен за употреба в ЕС,  в това число и в България! И то от 2016-та година!

Това показва документ от сайта на ЕК.

И още едно вещество е забранено за ЕС – епоксиконазол, който също е открит в растителната проба. И той е посочен като забранен на сайта на ЕК.

Само че, кой знае защо, в България, това вещество е все още разрешено! В Европа е забранено, защото е токсично, а в България е разрешено. Явно, все още България не е съгласувала процедурата по забраната му. Защо се бавим? За да умрат още пчели и да се натровят още деца?

Как да си обясним това,  че самият контролен орган пише, че са открити тези две вещества в нивите край Долна Митрополия, а след това

ПИШАТ ЕДНА НЕИСТИНА?!

Това че, двете вещества били разрешени за употреба в ЕС!

А в заключителния констативен протокол на държавната комисия в Плевен за този инцидент, истината отново е манипулирана. В него въобще не е записано, че в растителната проба е открито забраненото за употреба в ЕС вещество – карбендазим. Удобно е пропуснат този факт от лабораторния анализ.

Не става ли така

ПРОТОКОЛЪТ – ДОКУМЕНТ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ?

Запитах ръководителя на акредитираната европейска лаборатория „ Приморис” в Пловдив – Мартин Зарбов, в какви количества са открити тези вещества и забранени ли са те за употреба?

Оказа се, че тяхната концентрация в растителната проба от въпросните ниви е изключително висока: карбендазимът е 1,5 мг/кг, а епоксиконазолът е 5,3 мг/кг!

Мартин Зарбов беше категоричен, че двете проби – растителната и от трупчетата на пчелите са пристигнали в лабораторията извън правилата – с разлика от 5 дни! А пробите трябвало да пристигнат в един и същи ден. Защото това може да повлия на резултатите от лабораторното изследване.

Представляващият на лабораторията потвърди, че и карбендазимът, и епоксиконазолът не са разрешени за употреба в ЕС.  И в България е забранен карбендазимът още от 2016-та година. А епоксиконазолът съвсем скоро бил изваден от списъка с разрешените препарати и за България още не е съгласувана процедурата.

Мартин Зарбов разясни, че група учени в ЕС правят оценка на риска и изследват, как отделните активни вещества влияят на различните групи хора? И затова информацията непрекъснато се обновява, като едни вещества излизат от списъка, а други се добавят. Но,

„БИ МОГЛО ДА СЕ НАТРОВЯТ ДЕЦА”,

твърди  ръководителят на лабораторията.

Неслучайно карбендазимът  е изваден от списъка. Явно това се базира на данни за неговата висока вреда.

Въпросът сега е:

Какви коригиращи действия и санкции ще предприеме Държавен фонд „Земеделие”, във връзка с установените нарушения по Европейската директива от 2017-та година за борба с нередностите и измамите?

Впрочем и нейните норми и изисквания все още не са пренесени изцяло към българското законодателство.

Защо ли?

А ние можем да наречем „Казусът Долна Митрополия”, както си искаме: схема, чадър, престъпно бездействие, безсърдечност, наглост, безочие…

От едната страна стоят натровените деца и умрелите пчели, а от другата страна са цифрите на европейските субсидии от Брюксел за земеделски производители, сред които има дори и „зелени плащания”.

А най-отгоре се поклаща и статуетката за „Агробизнесмен на годината”…в България!