Нидерландски разследващ журналист се бори за живота си след стрелба в Амстердам

64-годишният Де Фрийз е известна личност в Нидерландия. Той е експерт в криминалната разследваща журналистика редовен, както и редовен коментатор на телевизионни криминални програми. Той разполага с източници както в органите на реда така и в подземния свят. [EPA-EFE / EVERT ELZINGA]

Нидерландският разследващ журналист Питър де Фрийз се бори за живота си след като е бил прострелян в главата на централна улица в Амстердам. Това съобщиха официални лица във вторник (6 юли).

64-годишният Де Фрийз е известна личност в Нидерландия. Той е експерт в криминалната разследваща журналистика, както и редовен коментатор на телевизионни криминални програми. Той разполага с източници както в органите на реда така и в подземния свят.

Нидерландската телевизия РТЛ съобщи, че Де Фрийз тъкмо е напуснал студиото си в центъра на Амстердам, когато един от петте изстреляни куршума го е уцелил в главата.

От полицията съобщиха, че трима заподозрени са задържани, включително предполагаемият стрелец. От полицията отказаха да дадат повече подробности.

„Той беше тежко ранен и се бори за живота си“, обяви кметът на Амстердам Фемке Халсема в телевизионна пресконференция. „Той е национален герой за всички нас. Рядко смел журналист, неуморно търсещ справедливост.“

Полицията отцепи района на стрелбата в близост до площад Лайдсеплейн. Те събираха видеозаписи, показания на свидетели и криминални доказателства.

Нидерландският премиер Марк Рюте определи атаката като „шокираща и неразбираема. Това беше атака срещу смел журналист, а също и атака срещу медийната свобода, която е толкова важна за нашата демокрация.“