“Октопод инвест холдинг“ рискува да загуби 11 милиона евросубсидии

Сградата на "Октопод инвест холдинг" в Троян [Скрийншот от филма на Валя Ахчиева]

След разследването на Валя Ахчиева “Ненаказаните отровители на пчелите“ Европейската комисия коментира в четвъртък, че българската фирма “Октопод инвест холдинг“ e получила 11 милиона евро селскостопански субсидии от ЕС за 2019 година. Компанията може да ги загуби, ако съдът установи употреба на пестициди забранени от ЕС.

Разследването в две части на Валя Ахчиева достигна до вниманието на Европейската комисия, след публикуването на нейните филми с английски субтитри и на статия в изданието EURACTIV.com.

Говорителят на Европейската комисия Даниел Розарио заяви: “Правилата за получаване на Европейски субсидии за много ясни. Бенефициентите на субсидии напушаващи ключови европейски директиви и регламенти рискуват тези субсидии да бъдат съкратени или напълно отнети, в зависимост от сериозността на напушението. Това се отнася с особена сила за европейското законодателство за пестицидите“.

Розарио добави, че тази мярка идва в допълнение на други санкции, които могат да бъдат приети като наказание за използването на забранени пестициди. Той отбеляза, че спазването на европейското законодателсто за пестицидите е задача на страните членки.

В резултат от процедурни трикове, до този момент пчеларите не успяват да докажат в български съд причинно-следствената връзка между пръскането със забранени химикали и мора на пчелите.

На въпрос на EURACTIV какъв е размера на европейските субсидии, получени от въпросната фирма “Октопод инвест холдинг“, Розарио каза, че за 2019 г. сумата е била 11 милиона евро.

EURACTIV научи също, че във вторник българската прокуратура се е самосезирала по разследването на Валя Ахчиева за масовото измиране на пчелите и е пазпоредила проверка. Прокуратурата или ресорните контролни органи на държавата могат да ангажират наличните доказателства, за да предизвикат съдебно дело по делото.